MENÜ

Kriz kapıya dayandı

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

FIBA-EuroLeague savaşında bir çözüm gelişmesi olmazken, oyuncular zor durumda kalıyor. Fenerbahçe’nin oyuncuları Milli Takım’a göndermeme kararı tartışılırken, sorun sadece bizim milli takımı etkilemiyor.

Sarı-Lacivertliler’in elinde 6 farklı ülkeden 11 tane milli oyuncu var. Hepsi gitse, Euroleague maçına çıkamayacak duruma gelecekler. Avrupa’da Fenerbahçe’nin durumunda 16 takım daha var

Fenerbahçe Doğuş’un, milli oyunculara yaptırdığı açıklama zaten belli olanın ilanını biraz erkene çekti. Yazın FIBA, Dünya Kupası Eleme Grubu maç programını 15 yıl sonra sezon içine koyarken, Euroleague de geri adım atmadı ve süregelen normal takvimini açıkladı. Çakışan takvimler sonrası olan oyunculara oldu. Bir tarafta antrenman ve maçlara çıkma yükümlülüklerinin bulunduğu bağlayıcı sözleşme, diğer tarafta milli takım. Bir kere oyuncuları arada bırakmaya kimsenin hakkı yok diyelim, devam edelim.

Elinde oyuncu kalmıyor

Fenerbahçeli oyuncuların açıklamalarından sonra, Fenerbahçeli olmayanlardan ağır eleştiriler geldi, bu durum vatan hainliğine kadar götürüldü. Olaya geniş pencereden bakmak gerekiyor. Bu sadece Fenerbahçe ve Türk Milli Takımı’nı etkileyen bir durum değil. Kendimizi dünyanın merkeziymişiz gibi görmeyelim. Sarı-Lacivertliler’in elinde 5 Türk oyuncunun yanı sıra, Datome ve Melli (İtalya), Guduriç (Sırbistan), Sloukas (Yunanistan), Vesly (Çek Cumhuriyeti), Ahmet (Ürdün) olmak üzere 11 milli basketbolcu var. Kaliniç de sakat olmasa o da Sırbistan Milli Takımı’na çağırılabilirdi.

Böyle bir durum yok

10 oyuncu da takımdan ayrılsa, Sarı-Lacivertliler EuroLeague maçlarına çıkamaz ve hükmen mağlup olur. Fenerbahçe, Türk oyuncuları milli takıma göndermeyip, diğerlerini gönderseydi o zaman bu vatan hainliğine kadar uzanan saçma eleştirilere maruz kalabilirdi. Ama ortada böyle bir durum yok. ‘Türkler zaten Euroleague’de çok oynamıyor, milli takıma gelsin düşüncesinde olanlar var. Türkler’i gönderirsen, Guduriç’i, Sloukas’ı nasıl takımda tutacaksın. ‘Türkler gidiyorsa, biz de gidiyoruz’ deme hakkına sahip olurlar.

FIBA’nın NBA’e gücü yetmiyor

Hadi bizi geçtik, İspanya ne yapsın? Kadroda 11 EuroLeague oyuncusu var. 7-8 tane de NBA oyuncusu çağrılmadı. Bu şartlarda elemelerde en iyi 20 oyuncusu olmadan mücadele edecekler. Federasyonlar, EuroLeague oyuncularını kadroya çağırdılar ama NBA oyuncuları neden yok. Mesela Furkan ve Cedi zaten oynamıyor mantığıyla hareket edip, 3-5 günlüğüne onlar da gelsin diyebiliriz. Zaten asıl sıkıntı burada. FIBA, NBA oyuncularını getiremeyiz, gücümüz yetmez, EuroLeague oyuncularını getirtmeye çalışalım mantığı ile Federasyonlara baskı yapıyor. Bu pencereleri sezon içine açarak, zaten ‘Ülkeler en iyi oyuncuları (NBA’de forma giyenler) olmadan mücadele edecekler’ dedi. Euroleague kulüpleri de haklı olarak, bu çifte standarda isyan ediyorlar. Ayrıca oyuncularını milli takıma göndermeyen kulüp konumuna düşmek de istemiyorlar.

Devlet baskısı

Bazı ülkelerde ise durum farklı. Devlet baskısı var. Mesela CSKA Moskova ve Khimki’nin üzerinde. Onlar büyük olasılıkla oyuncuları gönderecekler ama bu sefer de ortada haksız rekabet olacak. Onlarla oynayayan takımlar, bu ekipler tam kadroyken oynayanlara karşı haksız bir avantaj elde etmiş olacak. Panathinaikos’un da oyuncuları serbest bırakacağı konuşuluyor ama ortada henüz net bir durum yok.

Litvanya çağırmadı

EuroLeague’de oynadığı 5 maçı da kaybeden Anadolu Efes, oyuncularını serbest bırakacağını açıkladı. Bunun üzerine de Doğuş ve Birkan, milli takım’ı seçtiklerini söyledi. Kadro şu anda 24 kişi. Büyük olasılıkla nihai kadroda onlar da olmayacaklar. Stimaç kadroya çağrılmadı. Simon ve Muriç’in gitme ihtimali var. Efes, bu dönemde Zalgiris Kaunas ile oynayacak. Litvanya Federasyonu, EuroLeague oyuncularını kadroya çağırdı. Onlar tam kadro, Efes ise çok düşük bir ihtimal eksik olacak.

Peki şimdi TBF ne yapacak?

Asıl soru şu; TBF ne yapacak? Yönetmelikler açık. Milli Takım’a gelmeyenler ceza veriliyor. Sadece bizim federasyon değil, diğerleri ve kulüpler de tehlike yaklaşmasına rağmen bir hareket planı belirlemediler. ‘O gün gelince’ bakarız mantığı ile sorunu ertelediler. Ama o gün geldi çattı. Şimdi bir şekilde oyunculara ceza vermeden nasıl pozisyon alacaklar, onu düşünüyorlar. Büyük olasılıkla, EuroLeague oyuncuları aday kadrodan çıkarılacak ve diğer ülkelerin yapacağı gibi eldeki mevcut kadroyla eleme maçları oynanacak.

YORUM YAZ