MENÜ

Derbi öncesi artılar, eksiler

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Puan açısından sıradan bir Euroleague haftası gibi gözükse de, diğerlerinden çok fazla anlam taşıyan, daha fazla değer biçilen bir Euroleague maçı izleyeceğiz Abdi İpekçi’de.
Son yıllarda ilginin iyice arttığı iki ezeli rakibin basketbol çekişmesi, bugün Euroleague sahnesine taşınacak.

Son Euroleague finalisti Fenerbahçe, favori gösterildiği sezona 3 galibiyetle başladı. Son Eurocup şampiyonu Galatasaray ise ikisi evinde olmak üzere oynadığı 3 maçı da kaybetti.
Derbi, bu şartlar altında Galatasaray Odeabank açısından biraz daha fazla önem taşıyor. Taraftarın ilgisinin azalmaması için, İpekçi’de kaybedilen üst üste 2 maç sonrası bir Fenerbahçe yenilgisi, Sarı-Kırmızılılar açısından bir mağlubiyetten de çok fazla şey ifade edebilir.

Bu tip derbilerde, teknik- taktikten çok, farklı faktörler belirleyici oluyor. Atmosfer, taraftar baskısı, camiaların derbilere verdiği değer, oyuncuları psikolojik olarak bambaşka etkiliyor. İki takımın son yıllardaki rekabetine baktığımız zaman, deplasman takımlarının bu atmosferden olumsuz etkilendiğini görüyoruz. Son 3 yılda oynanan 20’ye yakın seyircili maçta rakip sahada kazanan olmadı.

Ataman’ın başını ağrıtıyor

İşin teknik tarafına bakacak olursak, Galatasaray fazlasıyla sorunlu olarak derbiye çıkıyor. Sezon başında özellikle iki oyun kurucu transferinde yapılan yanlış tercihler, Ergin Ataman’ın başını fazlasıyla ağrıtıyor. Smith, süratli, atletik, çabuk, şutör, potaya gidebilen müthiş bir skorer. Kısacası iyi bir oyuncu. Ama henüz Euroleague oyuncusu değil. Saha görüşü, basketbol aklı, takımı oynatabilme kabiliyeti ve fizik olarak zayıf oluşu nedeniyle katkı veremiyor. Dentmon da müthiş bir skorer. Bireysel yetenekleri çok fazla. Ama o da klasik bir Euroleague guardı değil. Hal böyle olunca iş devşirme oyun kurucu Sinan’a kalıyor.

Takım savunmasında da büyük zaafları var Sarı-Kırmızılılar’ın... Bu durum kısa zamanda da çözülecek gibi durmuyor.

Fenerbahçe, Abdi İpekçi’ye Bogdanoviç ve Kaliniç’ten yoksun çıkacak. Galatasaray ligin en çok sayı yiyen takımıyken, Fenerbahçe, potasında en az sayı gören takım. Son Zalgiris maçında 22 asist yaptılar. Hücumlar da yoluna giriyor gibi. Ama onlar için belirleyici olacak olan, mental olarak ayakta kalıp kalamayacakları. Düne kadar kalamamışlardı...

Sonuçta psikolojik olarak evinde oynayan Galatasaray, fiziksel olarak da Fenerbahçe ön plana çıkıyor. Bakalım gülen taraf kim olacak?

YORUM YAZ