MENÜ

Basketbolda "uzun bir" ara!

Abone Ol Google News

Şimdi bir an önce gelecek sezon için hazırlıklara başlanmalı. Ama gelecek de belirsiz. Salgının gidişatını kimse tahmin edemiyor. Lig Ekim ayında başlayacak ama bazı şehirlerde maçlar yine seyircisiz oynanabilir.

Haberin Devamı

Euroleague yönetiminin, verdiği ‘tamam’ kararı bazılarını memnun ederken, bazılarını da mutsuz kıldı. Tam tersi bir karar çıksaydı da yine herkes mutlu olmayacaktı. Taraftarlar, şampiyonluk iddiası bulunan kulüpler doğal olarak oynamak istiyordu. Maddi sıkıntıda olanlar, oyuncularını gönderenler ve çok yatırım yapmasına rağmen başarısız bir sezon geçirenler ise tatile çıkmak amacındaydı. Bir gün önceye kadar Euroleague’in, Temmuz ayında sezonu tamamlatacağını düşünüyordum. Ama Oyuncular Birliği ile yapılan görüşme sonrası fikrim değişti. Oyuncular doğal olarak tatil yapmayı isteyeceklerdir.

Yüzde 80’ini alıyorlar

İşin sağlık tarafı bir yana, anlaşma gereği kontratlarının yüzde 80’ini alacak olan basketbolcular, sezonun devam etmesi halinde yüzde 85’ini alacaklardı. 1 milyon Dolar kazanan bir oyuncu, lig tatil edilirse 800 bin Dolar, devam kararı halinde ise 850 bin Dolar ödeme alacaktı. Yüzde 5 için 1 ay karantina ve kamp dönemi, 1 ay da maçlar... Bunun içinde hastalık ve sakatlık riski de var. Kim olsa, oynamak istemez...

Haberin Devamı

Ataman engel olmuş

Oyuncular Birliği (ELPA) karar öncesi bir açıklama yaparak oynamak istemediklerini belirtmişti. Benzer bir açıklamayı da Antrenörler Birliği yapacaktı. Ama bazı kaynaklardan duyduğuma göre buna Ergin Ataman karşı gelmiş. Bilindiği gibi Ataman sezonun tamamlanmasını istiyordu. O da, her coachun bireysel olarak açıklama yapmalarını, sezonu oynamak istemeyenlerin bunu ‘Antrenörler Birliği’ni kullanarak değil, kendilerinin bildirmesi gerektiğini vurgulamış. Bunun üzerine ‘Antrenörler Birliği de’ bildiri yapmaktan vazgeçmiş.

Sponsor sorunu

İşin bir de ekonomik boyutu var. 18 takım bir şehirde toplanacak ve 20 gün boyunca orada sezonu bitireceklerdi. Bunun ciddi bir maliyeti var. Sponsorların da seyircisiz ve tek bir şehirde oynanacak lig için aynı ödemeleri yapmak istemediği tahmin ediliyor. Hal böyle olunca, iptal kararı kaçınılmaz oldu.

Oylama olsaydı?

Eğer önceden açıklandığı gibi 11 A lisansına sahip kulüp arasında oylama yapılsaydı, 6 evet oyu çıkacağını düşünüyorduk. Şampiyonluk iddiasında olan Anadolu Efes, Barcelona, Real Madrid ve Maccabi’nin yanı sıra aday kentlerin arasında Kaunas’ın da bulunmasından dolayı Zalgiris de ‘evet’ diyecekti. İspanya Ligi büyük olasılıkla Haziran ayında oynanacak. Baskonia bunun için takımı toplayacak. Dolayısıyla onlar da büyük ihtimalle olumlu yönde oy kullanır, çoğunluk sağlanırdı. Ama olmadı.

Bütçeler azalacak

Şimdi bir an önce gelecek sezon için hazırlıklara başlanmalı. Ama gelecek de belirsiz. Salgının gidişatını kimse tahmin edemiyor. Lig Ekim ayında başlayacak ama bazı şehirlerde maçlar yine seyircisiz oynanabilir. Bazılarında ise seyirci olabilir. Bu kulüplerin sponsor, televizyon ve gişe gelirlerini de çok etkileyecek. Bu yaz bütçeler belirlenirken kimse önünü göremeyecek. Gelecek sezon için oyuncu kontratlarında ve takım bütçelerinde ciddi bir azalmaya gidileceğini tahmin ediyorum. Umarım tüm sektörler gibi basketbol da bu dönemi en az hasarla atlatır ve bir an önce normal günlere döneriz.

Haberin Devamı

2021’de sezon aynı 18 takımla oynanacak

EuroLeague’de 2020-2021 sezonu bu yıl ligde yer alan 18 takımla oynanacak. Euroleague yönetimi ayrıca önümüzdeki sezonun başlangıcından önce bir yardım etkinliği düzenleyerek Euroleague’in parkelere dönüşünü kutlayacak. Ayrıca sezon öncesi düzenlenecek olan antrenman kampları, standart antrenman kamplarından daha uzun sürecek. Uzatılmış antrenman kamplarıyla oyuncuların hem fiziksel hem de mental anlamda yeni sezona hazırlanması sağlanacak.

Rekorlar geçerli olacak

THY EuroLeague CEO’su Jordi Bertomeu, 2019-20 sezonunun “Tamamlanmamış sezon” ilan edileceğini söylerken, sezon içi alınan sonuçların geçerliliğini koruyacağını belirtti. Buna göre bu yıl kırılmış bireysel ve takım rekorları da tarihe geçmiş oldu. Böylece Anadolu Efes’in süperyıldızı Larkin’in bu sezon alt üst ettiği rekorları geçerlilik kazandı.

Larkin ne yapmıştı

Üst üste 3 kez haftanın en değerli oyuncusu (MVP) seçilerek bunu başaran ilk basketbolcu oldu ve Euroleague tarihine geçti.

*Bayern Münih potasına bıraktığı 49 sayıyla bir maçta en çok sayı atan oyuncu unvanının yeni sahibi oldu.

*Aynı maçta ayrıca 12’d e 10 üç sayılık atan 27 yaşındaki oyun kurucu, bu alanda da vatandaşı Goudelock’un rekorunu egale etmişti.

YORUM YAZ