MENÜ

Yeni bir sayfaya ‘yelken' açacaklar

Abone Ol Google News

Yelken sporunun en önemli uluslararası organizasyonlarından birisi olan Transquadra’da ilk defa, tamamen Türk sporculardan kurulu Alize Ocean Racing takımı, ülkemizi temsil etmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Yelken tarihimizde ilk defa, tamamen Türk sporculardan kurulu bir takım, okyanus yarışı Transquadra’da ülkemizi temsil edecek. Bu organizasyon için özel olarak kurulan, Sinan Sümer ve Tolga Ekrem Pamir’in yer alacağı Alize Ocean Racing takımı, pek çok genç yelkencinin ufkunu genişletmesini sağlayacak. Tecrübeli yelkencilerin tek kişilik ya da iki kişilik teknelerle katıldığı Transquadra, yelken sporunun en önemli uluslararası organizasyonlarından birisi. Daha önce yelken tarihini değiştiren isimlerin yer aldığı bu organizasyon, iki yıla yayılmış şekilde organize edilecek.

En zorlu ve en uzun yarış

13-28 Ağustos 2021’de düzenlenecek ilk etapta tekneler Fransa’nın liman kenti Marsilya’dan demir alacak ve Atlas Okyanusu’ndaki Madeira Adası’nda ilk etabı sonlandıracak. İkinci etap ise 29 Ocak – 19 Şubat 2022 tarihlerinde yine Madeira Adası’nda başlayacak ve Martinique’te son bulacak. Okyanus ötesi yarışlar için özel olarak üretilmiş teknelerin yer alacağı yarışta yelkenciler hem rakipleri hem de zorlu okyanus şartları ile mücadele edecek. Yarış boyunca büyük efor sarf edecek sporcular, adeta tekne üstünde dört mevsimi yaşayacaklar.

Haberin Devamı

‘Yeni bir sayfa açmak istiyoruz’

Bu yarışa katılmanın Türk yelkenciliği için çok önemli bir ilk olduğunu vurgulayan Alize Ocean Racing yelkencisi Sinan Sümer, “Yelkene adım attığımız günden bu yana ben olimpik sınıflarda ve ekipli yatlarda, Tolga ise solo yarışlarda büyük tecrübeler biriktirdik. Deneyimlerimizi birleştirmek ve takım olarak bir üst noktaya taşıyarak, Türk açık deniz yarışçılığı adına yeni bir sayfa açmak istiyoruz” dedi. Sümer, “Bunun için de tamamı Türk sporculardan oluşan ilk Okyanus Yelken Takımı Alize Ocean Racing olarak Transquadra’ya katılacağız. Ayrıca bu yarışa katılmak, benim için çocukluk hayalimi gerçekleştirmek anlamına da gelecek” diye konuştu.

Davetli katılım

Transquadra’nın, yelkencilik dünyasının simge organizasyonlarından birisi olduğunu kaydeden Sümer, şöyle devam etti: “Zorlu şartları sebebiyle sadece 40 yaş üstü yelkencilere açık olan ve sadece belli tip teknelerin yer alabildiği bir yarış. 4 bin deniz milinden uzun mesafeli bu yarışa katılmak için de özel bir davet almanız gerekiyor. Gerekli nitelikleri karşılayarak bu özel davete layık görülmemiz de bizi en çok mutlu eden nedenlerden biri. Umarım bu ilgiye layık bir performans göstererek yelken tutkunlarını gururlandıracağız. Ancak hedeflerin en büyüğü yarıştan sonra karşımıza çıkacak. Açık deniz yat sınıfı 2024 itibari ile olimpiyatlara da kabul edildiği için her seviyede hızla ilgi görmeye başladı. Genç yelkenciler için açacağımız yeni ufuklar ve Transquadra’dan edineceğimiz deneyimler ile birlikte Alize Yatçılık bünyesinde gönlü açık denizlerde olan tüm yelkencilere özel bir eğitim programı hazırlamayı planlıyoruz. Bu eğitim programı ile birikimlerimizi hem genç yelkencilere hem de tekne sahiplerine aktarmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

‘Transquadra, aynı zamanda bir başlangıç’

Daha önce Mini sınıfında tek başına Atlantik geçen Alize Ocean Racing yelkencilerinden Tolga Ekrem Pamir ise düşüncelerini şu şekilde belirtti: “Transquadra Yarışı’na katılma konusunda büyük heyecan yaşıyoruz. Çünkü ilk defa tamamen Türk sporculardan kurulu bir takım olacak. Bu yarışa katılım hedefimizi gerçekleştirdikten sonra bizi daha da zorlu hedefler bekliyor. Öncelikle Alize Ocean Racing ile birlikte ülkemizi Transquadra’da hak ettiği şekilde temsil etmek istiyoruz. Sonrasında ise yarışı çok iyi bir dereceyle tamamlamak istiyoruz. Daha konuşmak için belki erken ama bir sonraki adım için hayalimiz bir Türk takımı olarak IMOCA 60 sınıfında yarışmak.”

İlk etap Ronaldo’nun otelinin bulunduğu adada…

Sinan Sümer ve Tolga Ekrem Pamir, Transquadra Yarışı’nın ilk etabında, Atlas Okyanusu’nda bulunan ve Portekiz’e bağlı özerk bir ada olan Madeira Adası açıklarında olacaklar. Madeira Adası, ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo’nun oteline ev sahipliği yapmasıyla da dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olarak görülüyor. Tolga Ekrem Pamir, Alize Ocean Racing’i de bünyesinde bulunduran Alize Yatçılık’ın aynı zamanda ülkemizin en önemli yelken eğitimi kurumlarından biri durumunda olduğunu söyleyerek, şu bilgileri verdi: “Hem gençleri bu sporla tanıştırıyor hem de markaların yelken branşında takımlarıyla birlikte yer almalarına yardımcı oluyor. Temel ve ileri yelken eğitimi, yat eğitimi, kurum içi yarış organizasyonları, kurum içi günübirlik yelken gezileri, kurumsal yarış takımı projeleri, e-yelken eğitimi ve e-yelken yarışları organize eden Alize, yelken ekosisteminin gelişimine de büyük katkı sağlıyor.”

Haberin Devamı
YORUM YAZ