MENÜ

"Otomobil sporlarına ilgi artıyor"

Abone Ol Google News

15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü faaliyetleri kapsamında, ’15 Temmuz Şehitleri Anma Dijital Rallikros Yarışı’ düzenlendi. Yarışı organize eden Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun (TOSFED) Başkanı Eren Üçlertoprağı, FANATİK'in sorularını yanıtladı:

Haberin Devamı

Dünya Ralli Şampiyonası'nda kalann 100 yarıştan 77’’si iptal edildi ve geriye Türkiye, Almanya ve Japonya kaldı. Türkiye Rallisi hazırlıkları nasıl gidiyor, 24-27 Eylüül’’dee WRC'yi bir kez daha izleyebilecek miyiz?

Almanya’nın da yapılmayacağını düşünürsek, bizim organizasyonumuz çok daha önemli bir konuma yükseldi. Yurt dışından başta FIA, sonrasında promotör şirket, yarışan takımlar ve sporcular ülkemizi güvenli buldukları ve organizasyonu çok beğendikleri için gelmek istiyor ve bunu her fırsatta dile getiriyorlar. Biz federasyon olarak hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık. Koronavirüs pandemisinde son duruma göre devletimizin alacağı kararlar yönünde hareket edeceğiz.

'Dijital şampiyonayı ilk biz yaptık'

Pandemi döneminde dijittal sporlara yöneldiniz ve 2 branşta ödülü şampiyonalar başlattınız. Otomoobil sporlarınnda dijittale ilgi nasıl?

Haberin Devamı

Evet pandemi döneminde, Gençlik ve Spor Bakanlığımız'ın başlatmış olduğu ‘Evde kal hareketsiz kalma’ kampanyası doğrultusunda dijital şampiyona projemizi başlattık. Bağlı bulunduğumuz çatı kuruluş olan Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) bünyesindeki dijital çalışma grubundaki 4 ülkeden birisi olarak uzun süren bir hazırlık döneminin ardından FIA’ya bağlı 146 ülke arasında dijital ulusal şampiyona düzenleyen ilk ülke olduk. Fiziksel branşlarımızdaki ulusal şampiyonalara ilaveten, bu yıldan itibaren dijital ralli ve pist branşlarında da Türkiye Şampiyonu unvanı vereceğiz.

'Binden fazla kişi sporumuzla tanıştı'

Ayhancan Güven, Salih Yoluç, Berkay Besler, Cemm Bölükbaşı gibi genç sporcularımmız, Avrupa pistlerinde başarılı sonuuçlar elde etmeye başladı. Yeni yeteneekler yetiştirmeeye yöneelik programınız var mı?

FIAT ve Petlas katkılarıyla organize ettiğimiz ve 3 yıldır devam eden genç sporcu keşfetme programımız 'TOSFED Yıldızını Arıyor' sayesinde bugüne kadar bini aşkın genç sürücüyü sporumuzla tanıştırdık. Projenin 4. yılında yine aynı motivasyon ve istekle organizasyona devam etmeyi hedeflemiştik ve rekor bir katılım bekliyorduk. Ancak pandemi sebebiyle tüm sportif faaliyetlerin durması nedeniyle henüz başlayamadık.

'Alternatif planlarımız var'

Bu yılın kalan bölümünde organizassyonlar deevam edecek mi?

Biz pandemi dönemini sporumuzun tüm paydaşlarıyla telekonferanslarda bir araya gelerek değerlendirdik. Sporcularımız, takımlarımız, organizatör kulüplerimiz, yöneticilerimiz, gözetmen kurullarımız, garaj yöneticilerimiz ve mekanikerlerimizle yaptığımız bu görüşmeler neticesinde de alternatif planlar geliştirdik. Biz federasyon olarak tüm branşlarda organizasyonların devam edebilmesi için hem FIA hem de sağlık ve spor bakanlıklarımızın talimatlarını göz önünde bulundurarak tüm hazırlıklarımızı yaptık.

'Sponsorların desteği...'

Ülkemizde otomoobil sporlarınna ilgi ne düzeyde?

Haberin Devamı

Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Nielsen’e yaptırılan ‘Dünya’da Motorsporları’ araştırmasında, Türkiye ‘otomobil sporlarına ilginin artması’ konusunda öne çıkan ülkelerden birisi oldu. 2014-2019 dönemi baz alınarak gerçekleştirilen araştırmada ülkemiz FIA’ya bağlı 146 ülke arasında ilk 7 ülke arasına girmeyi başarırken, bu sonuçta Dünya Ralli Şampiyonası’nın T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ülkemize geri dönüşü, genç sporcularımızın Avrupa pistlerinde elde ettikleri başarılı sonuçlar ve federasyonumuz tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projelerinin önemli etkileri oldu. 2020 sezonuna başlarken dünyada motor sporlarına en çok yatırım yapan markalardan biri olan Red Bull iş birliğimizin bu yıl da gelişerek devam etmesi, Shell Helix’in Türkiye Ralli Şampiyonası’na, Petlas’ın Türkiye Offroad Şampiyonası’na isim sponsoru olarak destek vermeleri de sporumuz adına önemli gelişmeler oldu.

YORUM YAZ