MENÜ

'Motor sporları, işimde beni eğitiyor'

Abone Ol Google News

Mondelez International Türkiye Satış Distribütör Operasyonları Müdürü Tansel Tunca, 1999 yılından beri otomobil yarışçısı. Bu alanda 100’ün üzerinde kupası var. En önemli dereceleri 2003 Türkiye Rallikros Şampiyonluğu, 2013 Türkiye Tırmanma Şampiyonluğu, 2014 Türkiye Pist Şampiyonası ikinciliği. 2018 sezonunda da Türkiye Tırmanma Şampiyonası Kategori 4’ü ikincilik ile tamamlamış. Tansel Tunca, işinin hobisine, hobisinin de işine büyük katkısı olduğunu söylüyor. Satış işini yönetmenin en kritik yanının, çok riskli kararları çok soğukkanlı bir şekilde almak olduğunu, motor sporlarının odak noktasının da tam olarak bu olduğunu belirtiyor... Tunca, işiyle hobisinin benzerliğinin hem kendisini eğittiğini hem de hayatının her alanında doğru işleri doğru zamanda yapmasını sağladığını ifade ediyor.

Haberin Devamı

100’ün üzerinde kupası var

Otomobillere olan ilgisinin çok küçük yaşlardan itibaren başladığını kaydeden Tunca, “O yaşlarda babamla beraber startını seyrettiğim Ankara’daki Hitit Rallisi’nde, kendimi o araçların içindeki pilot olarak hayal ettiğimi çok iyi hatırlıyorum” diyor ve şöyle devam ediyor: “Bu hayalime yıllar sonra kavuşmak benim için çok mutluluk ve gurur verici oldu. 1999 yılından bu yana otomobil yarışçısıyım. Ankara Otomobil Sporları Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı gibi yönetimsel açıdan da yarış camiasının içinde bulundum. Bugüne kadar kazandığım 100’ün üzerinde kupa var.”

Haberin Devamı

‘Mondelez sporcuya değer veren bir şirket’

Tansel Tunca, yoğun iş hayatında bu hobisine nasıl zaman ayırabildiğini ise şöyle anlatıyor: “Öncelikle Mondelez International, spora ve sporcuya çok değer veren bir şirket. Çalışanların spor aktivitelerini destekliyor ve bunlara zaman ayırmasını teşvik ediyor. Ataşehir’deki ofisimizde çok kapsamlı bir spor salonumuz var ve çalışanlarımız arasında çok revaçta. Bir de şirket içinde RUNDELEZ adında bir koşu grubumuz var. Bu grup altında çeşitli etkinliklere katılan 100’ün üzerinde şirket çalışanı sporcumuz var. Ben aynı zamanda RUNDELEZ takımımızın da bir parçasıyım ve koşulara katılıyorum. Sporda başarılı olmak istiyorsanız bunun için ciddi bir zaman ayırmanız gerekiyor. Zaman yönetimi yapmak önemli bir kriter. Yarışlara hazırlandığım zaman tam konsantrasyon da çok önemli. Eğer şampiyonaya hazırlanıyorsam kendimi tam anlamıyla ona odaklayıp öyle disipline oluyorum.”

750 kişilik satış ekibini yönetiyor

İşinin hobisini, hobisinin de işini beslediğine inandığını söyleyen Tansel Tunca, şöyle devam ediyor: “Mondelez International, Türkiye’de sakız, şeker, çikolata ve bisküvi kategorilerinde First, Falım, Kent, Olips, Bonibon ve Jelibon gibi markalarla faaliyet gösteriyor. Görevim kapsamında Türkiye’nin her bölgesinde faaliyet gösteren yaklaşık 750 kişilik çok büyük bir satış ekibinin, 43 distribütörün ve 80 bin perakende noktasının Mondelez satış hedeflerine ve stratejilerine göre yönetilmesini sağlıyorum. İşim sürekli ve tam konsantrasyon gerektiriyor. Satış işini yönetmek demek, çok riskli kararları çok soğukkanlı bir şekilde almak ve uygulamak demektir. Motor Sporları da tam bu demek. Otomobilin içinde müthiş bir heyecan ve stresle, doğru yöne gitmek için gerekirse riskli kararlar almak ve bunu uygulamak gerekir. Bu benzerlik beni hem eğitiyor hem de hayatımın her alanında doğru işleri doğru zamanda yapmamı sağlıyor.”

Haberin Devamı

‘Kendime çok güvendiğim için yoldan çıktım’

1999 yılında Ankara’da ilk katıldığı ralliyi hiç unutamadığını söyleyen Tansel Tunca, o günleri şöyle anlatıyor: “Yarışın henüz üçüncü virajıydı... Tecrübesiz olduğum ama aynı zamanda da kendime çok güvendiğim için yoldan çıktım ve yarışı tamamlayamadım. Bu da bana; tecrübe, iyi hazırlık ve çok çalışma olmadan başarıya ulaşılamayacağının iyi bir dersi oldu. 2000 yılında Ankara’da yapılan Hitit Rallisi de unutulmaz yarışlarımdan biriydi. Yarışta lastiğimiz patlamıştı. Araçtan indiğimizde krikonun da zeminden dolayı çalışmadığını gördük. Benim gibi sporcu kökenli Copilot için nispeten küçük bir araç olan Peugeot 205 GTI aracın arkasını kaldırdık ve lastik değişimini tamamladık. Bu, yarışta takım olmanın ve doğru insanları takıma seçmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladığım güzel bir anı olarak hep hafızamda kaldı.”

Hasbro ve Fenerbahçe’den iki yıllık iş birliği

Hasbro, Fenerbahçe ile önemli bir iş birliğine imza attı. İş birliği çerçevesinde Hasbro’nun sevilen markalarından My Little Pony ve Transformers’ın Fenerbahçe lisanslı ürünleri ‘Maceraya Takım Ruhuyla Ortak Ol’ sloganıyla tüm Fenerium mağazalarında satışa sunuldu. Fenerbahçe Spor Kulübü ile yaptıkları bu iş birliğinden dolayı büyük heyecan duyduklarını belirten Hasbro Türkiye Ülke Müdürü Aslı Çetkin, şunları söyledi: “Fenerbahçe gibi tüm dünyada tanınan, bilinen ve takip edilen bir spor kulübü ile arkadaşlığın değerinden bahseden My Little Pony ve takım ruhunun gücünden bahseden Transformers gibi üç büyük markayı bir araya getirmeyi başardık. Fenerbahçe’nin değerleriyle Hasbro’nun değerleri örtüşüyor. Fenerbahçe ile birlikte bir ilki başardık; Bumbleebee dünyada ilk kez bir takımın formasını giydirdik. İşbirliğimiz iki yıl boyunca devam edecek.”

Haberin Devamı

Marka anlaşması

Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Komsuoğlu ise konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Fenerium dünyanın en büyük lisans şirketleriyle en çok marka anlaşması yapan spor kulübü markası. Fenerium’un bir özelliği de dünya çapındaki karakterleri Fenerbahçeli yapıyor olması. Transformers ve My Little Pony karakterleri Fenerbahçe forması giymiş halde satışa sunuluyor. Bu, dünyada ilk kez başarılan bir uygulama ve bunu da ilklerin kulübü Fenerbahçe başarıyor.”

Otizme destek için koştular

Macera Akademisi/MCRRacesetter tarafından adidas ana sponsorluğunda düzenlenen adidas Geyik Koşuları 1321 kayıtlı koşucuyla tamamlandı. İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Belgrad Ormanları Tabiat parkı içinde kendine özgü patika rotaları takip eden adidas Geyik Koşuları 2018 yılında 4 ayrı mevsimde yapılan bir koşu serisi. Sekiz yılda koşucu sayısı 10 kat artarken, 9 Aralık’ta yapılan 23. yarış, 1323 kayıtlı koşucuya ulaştı. 2018 yılında yapılan 4 yarışa ise toplam 4 bin 526 kişi katıldı. Kayıtlı koşan tüm koşucular, ödedikleri ücretin bir kısmı ile Tohum Otizm Vakfı’na da kaynak sağladılar.

YORUM YAZ