MENÜ

Eylem Türk'le spor ekonomisi

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

"Türkiye'nin en çok spor yatırımı yapan markasıyız"

Türk sporunun en büyük destekçisi olduklarını söyleyen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, “Kurulduğumuz günden bu yana 25 spor branşında, toplamda 500milyon TL’nin üzerinde maddi destekle, 34 binden fazla sporcunun yanında olduk” dedi.

Türk sporunun adının olduğu her noktada bir paydaş olarak yer almaya gayret gösterdiklerini söyleyen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün , “Turkcell olarak kurulduğumuz günden bu yana 25 spor branşında, toplamda 500 milyon TL’nin üzerinde maddi destekle, 34 binden fazla sporcunun yanında olduk ” dedi. Bu işbirlikleriyle ana hedeflerinin Türk sporunun daha da ileri gitmesi olduğunu belirten Bütün, şöyle devam etti: “Bir başka amacımız da Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlamaktı. Zaten bu sebeple ‘TURSKSPORU ’ adında bir çatı iletişim konsepti belirledik. Türk sporuna gerek sponsor olarak gerekse de bilinirlik ve farkındalık yaratarak destek olmaya TURKSPORU ile devam ediyoruz. Spor sponsorluklarına bakış açımız destek verdiğimiz sporun olduğu konumdan daha ileriye gitmesine ön ayak olmak. Tabii ki bu sponsorlukların geri dönüşleri de oluyor ama biz uzun süreli işbirlikleri çerçevesinde omuz omuza yürüdüğümüz sporların çok daha başarılı olması için çaba sarf ediyoruz.”

Sporun altyapı haritası...

Kendilerini öncelikli olarak Türk sporunun en büyük destekçisi olarak nitelendirdiklerini ifade eden Bütün, şu bilgileri verdi: “Son olarak Mayıs 2018’de ana sponsoru olduğumuz proje, spor yatırımları konusunda bizim için çok önemli. Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde, ana sponsorluğunu üstlendiğimiz Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi, Türk spor tarihinin en büyük altyapı projesi ... Yıl sonuna kadar yaşları 8 olan 2.5 milyon 3. sınıf öğrencisinin kol boyu, kulaç boyu, bacak uzunluğu, adım genişliği gibi fiziksel özellikleri belirlenecek ve çok geniş bir envanter, Türk sporunun hizmetine sunulacak. Böylece Türkiye’nin spor altyapı haritası bilimsel veriler ışığında ilk defa ortaya çıkarılmış olacak. ‘Yeteneğini Keşfet’ sloganıyla yola çıkılan proje sayesinde, artık bu topraklardan neredeyse her branşta dünya şampiyonlarının çıkacağına şahitlik edeceğiz.



‘Spor yatırımları bizim için bir amaç değil araç’

Turkcell ’in, Türkiye’nin en çok spor yatırımı yapan markası olduğunu söyleyen İsmail Bütün, “Spor yatırımları bizim için bir amaç değil araç . Amacımız Türk sporunun olduğu noktadan daha ileriye gitmesi. Bunun için de spor yatırımlarımızı artırarak devam ettiriyoruz” dedi. Futbol kulüpleriyle iş birliklerinin de devam ettiğini anlatan Bütün, şöyle devam etti: “Tarihsel olarak bakarsak spor işbirliklerimize 2002’da A Milli Futbol Takımı ile başladık. Bu birlikteliğimiz halen devam ediyor. Tabii ki futbolla tek ilişkimiz de bu olmadı. 2005- 2010 yılları arasında Turkcell Süper Lig isim sponsorluğumuzla birlikte, Anadolu kulüplerimize verdiğimiz destek bizler için çok önemliydi. Ki Süper Lig’e ismimizi vermemiz, bir marka ile ligi en çok bir birine bağlayan sponsorluk oldu. Bu iş birliğinin amacı Türk futbolunun olduğundan daha ileri gitmesi, markalaşması ve Anadolu kulüplerinin daha büyük başarılara imza atması için adım atabilmekti. Sponsorluk hedeflerimize 5 yıl gibi kısa bir sürede, planlı adımlarla ulaşmış olduk.”

‘Engelli futbol liginin isim sponsoru olduk’

Çatı projeleri olan TURKSPORU’nun sadece isimde kalan bir proje olmadığını anlatan Bütün, “Her gün altını doldurmak için planlar yapıyoruz ” dedi. Turkcell ’in, Türkiye Yelken Federasyonu’nun 1 yıl süresince ana destekçisi olduğunu hatırlatan İsmail Bütün, atletizm ve yüzme gibi Türkiye’nin Olimpiyat hedefinde en önemli yeri tutan iki branşa da uzun yıllardır yatırım yaptıklarını belirtti. İsmail Bütün, “Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın himayesinde 56 milyon TL ile Türkiye’nin ilk ve en büyük kaynağa sahip Olimpik sporları projesini hayata geçirdik. Bu sayede 2012’den bu yana atletizmde lisanslı sporcu sayısı yüzde 52 arttı” dedi. Öte yandan engelli vatandaşların hayata katılmasının da kendileri için her zaman öncelikli konulardan biri si olduğunu vurgulayan Bütün, şu bilgileri verdi: “Görme Engelli Spor Federasyonu’nun ana sponsoru olarak kendilerinin en büyük destekçisi olduk. 2013 yılında Türkiye Futbol Federasyonu ve Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde “Turkcell Sesi Görenler Ligi” kuruldu. Bu anlaşma ile Avrupa da ilk kez bir engelli futbol liginin isim sponsoru oldu. Görme Engelli ve Ampute Milli Futbol Takımlarımızın Avrupa şampiyonlukları, İşitme Engelli Futbol Milli Takımımızın Deaflympics altın madalyası hem bizi hem de engelli vatandaşlarımız için motivasyon oldu.”

Kulüpler dijitalleşiyor

Spor pazarının büyüklüğü nün 2005’te 46 .5 milyar dolarken, 2018’de 100 milyar doları aştığını kaydeden İsmail Bütün, “Bu da doğal olarak kendisine bir ekonomi geliştiriyor. Futbol penceresinden spor pazarına ve sponsorluğuna baktığımızda ise Avrupa’da futbol pazarının 25 milyar euro’ları aştığı bir dönemdeyiz. Türkiye de bundan bağımsız değil. Türkiye’de de spor ekonomisinde ciddi bir gelişme var ” dedi. Günümüzde spor ekonomisini sosyal medyadan ve dijitalleşmeden bağımsız olarak düşünmemek gerek tiğini vurgulayan Bütün, şu bilgileri verdi: “Dünyanın ilk dijital operatörü olarak Turkcell, futbol kulüplerimizin dünya standardını yakalaması için onlarla dijitalleşme yolunda gelir getiren iş modelleri hayata geçirmeye başladı. Türkiye’nin ilk dijitalleşen kulübü olma yolunda büyük bir adım atan Galatasaray’ın Turkcell’le yaptığı gelir getiren iş modelinin ilk adımı, kulüp-taraftar entegrasyonunu dijital platformlarda en üst seviyede tutmak olacak. Turkcell bu dijitalleşmeyi ürünservisleri sayesinde gerçekleştiriyor.”

Futbol heyecanı AVM’ye taşındı

Dünya Kupası heyecanı devam ederken Marmara Park AVM, özgün bir etkinliğe imza attı. Futbol dünyasının efsane isimlerinin giymiş olduğu formalar, nice gole imza atan kramponlar ve önemli maçlarda kullanılan topların yer aldığı sergi Marmara Park AVM’de sergilenmeye başlandı. International Travel Exhibitions’a ait Zico’dan Messi’ye, Maradona’dan Puska’ya futbol dünyasının efsane isimlerinin giymiş oldukları formalar, kramponlar, önemli maçlarda kullanılan toplar ve Dünya Kupası dokümanından oluşan sergi , alışveriş merkezi ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkartıyor.

YORUM YAZ