MENÜ

‘Bu koşu sayesinde dünyanın dört bir yanından destekçiler buluyoruz'

Abone Ol Google News

Dünyada milyonlarca insan omurilik felci olduğu için tekerlekli sandalye ile yaşamlarına devam ediyor. Her yıl ise bu sayıya yaklaşık 250 bin kişi daha ekleniyor. Bu hastalığın bilinen kesin bir tedavi yöntemi yok. Fakat bunun için çalışan bir vakıf var: Wings for Life Vakfı. Vakıf her yıl, omurilik felcine nihai tedavi bulunmasına yönelik yaptıkları bilimsel araştırmalara fon sağlamak için Wings for Life World Run adıyla bir koşu düzenliyor. Vakfın CEO’su Anita Gerhardter ile yaptıkları araştırmaları ve düzenleyecekleri etkinliği konuştuk:

Haberin Devamı

Omurilik felci birçok insanın hayatını doğrudan etkiliyor. Ve birçoğumuzun başına gelmesi de her an mümkün. Sizin için omurilik felci nedir?

Ben omurilik felcine tedavisi açısından yaklaşmayı tercih ediyorum. Tüm kalbimle bu hastalığa kalıcı bir çözüm bulmayı ifade ediyor bana omurilik felci. Omurilik felci yaşamış, tüm zorluklarını sonuna kadar görmüş ama vazgeçmemiş, mental ve fiziksel gücüyle herkes ilham kaynağı olmuş onlarca insan gördüm. Bu güçlü insanlara yeniden vücut fonksiyonlarını geri vermek, yeniden tek başlarına nefes almalarını sağlayabilmek, parmaklarını oynatmalarına katkı sunabilmek, hayatlarını daha iyi bir hale getirebilmek inanılmaz olur. Bunun için çalışmak bile büyük bir mutluluk.

Haberin Devamı

Bu hastalık dünyada kaç kişiyi etkiliyor?

Dünya üzerinde her sene 250 binden fazla insan tekerlekli sandalye ile hayatlarına devam etmek durumunda kalıyorlar. Ve bunu farklı nedenlerle yaşayan milyonlarca insan var.

Wings for Life Vakfı nasıl kuruldu?

Wings for Life Vakfı, kendisini omurilik felcinin nihai tedavisini bulmaya adamış bir vakıf. Vakfımızın kuruluşunun temelinde de bir omurilik felci hastalığı hikayesi söz konusu. 2 kez Motocross Dünya Şampiyonu olan Heinz Kinigadner ve Dietrich Mateschitz vakfımızın kurucuları. 2003 yılında Kinigadner’ın oğlu Hannes trajik bir kaza sonucu omurilik felci oldu. Kinigadner ve Mateschitz, bu nedenle yaptıkları araştırmada omurilik felci araştırmalarının fonlanmadığını gördüler. Felç yaygın bir durum olarak kabul edilmediği için nispeten az sayıda insana yardım etmek amacıyla, araştırmalara milyonlarca insanın yatırım yapmasının tıp endüstrisi için kârsız bir çaba olduğu düşünüldü. Ama gerçek tam da bu değildi. Milyonlarca insan bu durumdaydı. Bu düşünce ile de Wings for Life Vakfı 2004 yılında kuruldu.

2004 yılından beri kaç araştırmaya destek oldunuz?

Vakfımız bugüne kadar dünyanın dört bir yanında 191 araştırma projesi ve klinik testte fon sağladı. Bir proje ortalama olarak 3 yıl boyunca fonlanıyor. Klinik testlerinde bu süre 7 yıla kadar çıkabiliyor. Şu an da çok sayıda heyecan verici proje çalışmaları yapıyoruz. Ama sanırım bizim için en somut ve harika sonuç İsviçre’deki elektriksel stimülasyon sonucunda ortaya çıktı. 3 omurilik felçlisi, bizim fonladığımız İsviçre’deki bu tedavi sayesinde istemli olarak ayaklarını hareket ettirdiler.

‘Türkiye’de koşuya gösterilen ilgi beni derinden etkiledi’

Geride kalan 5 yılda araştırmalara ne kadarlık bir fon sağladınız? Geçen sene aralarında klinik testlerin de olduğu 67 araştırma projesine fon sağladık. Ama bir kez daha yinelemem gerekirse araştırma projeleri ve klinik testler sadece bir yıl değil yıllar boyunca destekleniyor. Wings for Life World Run’ın şöyle bir özelliği var. Katılım ücretlerinin tamamı, araştırmaları fonlamaya harcanıyor. 2014’te hayata geçirdiğimiz ilk Wings for Life World Run’dan itibaren omurilik felcinin tedavisi için yapılan araştırmalara sağladığımız fon 23.6 milyon Euro’yu buldu. İnsanların güçlerini birleştirdiklerinde ne kadar büyük bir etki yaratabileceklerini görmek gerçekten de şaşırtıcı. Bu arada Türkiye’de Wings for Life World Run’a gösterilen ilgi beni derinden etkiledi. Gösterilen büyük ilgiyi tarif edecek kelime bulmakta zorlanıyorum.

Haberin Devamı

‘İlginç bir hikayesi var’

Kaynak sağladığınız yerlerden biri de Wings for Life World Run. Neden, örneğin bir konser değil de bir koşu organizasyonu tercih ettiniz? Wings for Life World Run fikri bize bir etkinlik uzmanı tarafından sunuldu. Aslında çok da ilginç bir hikayesi var. Klişe gibi gelebilir ama havalimanında bir peçete üzerine çizilmiş bir fikirle başladı Wings for Life World Run... Biz de projeyi çok sevdik. Bir koşu organizasyonunun, insanların omurilik felci konusundaki farkındalığını artırma konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğuna inandık. Bu koşu sayesinde dünyanın dört bir yanında yeni destekçiler bulma şansımız var. Bir taraftan eğlenirken diğer taraftan da vakfımızın nihai hedefine ulaşması için araştırmalara kaynak sağlıyoruz.

YORUM YAZ