MENÜ

Tüzük tartışmaları

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Trabzonspor’da Tüzük Tadilatı Komisyonu’nun hazırladığı tüzük taslağı, kamuoyunun bilgisine sunuldu, üyelerin de tartışmasına açıldı.
Daha ilk günden, dikkatimizi tüzüğe çekmeye çalışan ilgi çekici tepkiler aldık. Diğer e-posta sahiplerinin de fikirlerini önemsiyoruz tabii ki ama hepsini yanıtlamak mümkün değil. Bu nedenle Trabzon Fikir Kulübü gibi bir etkinliğin mimarlarından Yavuz Saltık ve zaman zaman yazıştığımız Cafer Kılıçsoy’un önerileri de içeren görüşleri üzerinde fikir jimnastiği yapalım.
Öncelikle şunun altını özellikle çizdi: Açıklanan tüzük taslaktır. Genel Kurul’da oylanacak, eğer üyeler farklı taleplerde bulunursa ve oylamadan geçerse tabii ki gerekli değişiklikler zorunlu yapılacaktır.
Genel Kurul erteleme kararını hâlâ içine sindiremeyen bir kişi olarak, afet ya da benzeri durumlar dışında, çoğunluk aranmayan genel kurulun ertelenemeyecek olması bizi etkiledi. Bunun kadar bir doğru karar da, Dernekler Kanunu’nda bile müeyyidesi olmayan ‘ibra edilmeme’ durumunda üyeler içinden hukukçu ve müşavirlerden oluşan 5 kişilik heyetin iç denetim yapacak olması. Bir de yönetimlerin artık gayrimenkulleri 10 yıllığına değil 5 yıllığına verme yetkisine sahip olması.
En çok eleştiri konusu yapılan ve sevgili dostlarımız tarafından dile getirilen iki madde var. Birincisi üye giriş ve aylık ödentisi üzerine. Diğeri de Başkan adaylığını gerektiren imzalarla ilgili. Bu iki maddeye gerek Saltık ve Kılıçsoy, gerekse diğer e-posta sahibi dostlarımız gibi bakmıyoruz. Divan Kurulu halen bin 300 üyeye sahip. Daha önce yönetici olanlara bir ayrıcalık veriliyor ve 10 yılda üye olmaları sağlanıyordu. Şimdi doğru bir kararla bu kaldırıldı ve 25 yıl zorunluluğu getirildi. Şu anda 700 dolayında üyesi aktif olan Divan Kurulu’nun yüzde 10’u başkan adaylığını onaylayacak. Bu da 70 kişinin imzası demek. Bizce normal.
Üye giriş ödentisi 500, yıllık ödenti 120 YTL. Girişe sözümüz yok, ama aylık 10 YTL’ye, 2 paket sigara parasına tepkiyi garipsedik açıkçası. Burada eleştiri konusu, üye yapma sınırlamasıyla ilgili olabilir. Zira 100 Bin Üye Kampanyası’nı engeller. Ya bu madde ya da kampanyanın sonlandırılması gerekir.
Bir önemli eleştiri de, ‘Yurt içinde Trabzonspor’a rakip sayılabilecek bir başka spor kulübünde üye, lisanslı sporcu ya da görevli olmamak’ önerisinin dikkate alınmamasıyla ilgili. Güzel bir öneri, ama bu madde taslağa girse ve geçerse var ya... Gelin diyelim ki, böyle durumlarda Trabzonspor değil, varsın diğer kulüp düşünsün...

YORUM YAZ