MENÜ

O madde ve “arkadan dolanma!”

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Tüzük değişikliği için toplanan genel kurula ilginin fazlalığı renk aşkı, kuruma sahip çıkma vs gibi değerlere önem verenlerin yüzünü güldürdü. Asıl amaçlarının Trabzonspor Kulübünün geleceğini kurtaracak bir tüzük oluşmasına katkı vermek olmadığı, usulsüzlüğü mahkeme kararıyla tescilli olduğu için sonlandırılan üyelikleri geri aldırma ve Aralık ayında yapılacak genel kurulda oy kullandırma çabalarıyla ortaya çıkan, bir eski başkanın önderlik ettiği grubu bunun dışında tutuyoruz.

Taslak tüzük, genel kurulda bizim de seçme ve seçilme hakkına engel olabileceğini düşündüğümüz iki maddedeki düzeltmelerle ezici oy çoğunluğuyla kabul edildi. “Oy birliğini”, ilk genel kurulla ilgili hesapları, tüzük hassasiyetinin önüne geçen grubun oturduğu bölümden hayır için kalkan az sayıdaki el engelledi.
Neyse asıl konumuza gelelim.

Tüzük değişikliğinin en önemli maddesi Parasal Hükümler bölümündeki 84. Madde. Şöyle deniyor o maddede:
…… Yönetim Kurulu bütçe dışı harcama yapamaz. Bütçe dışında harcama yalnızca Genel Kurul tarafından kabul edilecek ek bütçe ile yapılabilir. Yönetim Kurulu, yıl içerisinde oluşabilecek yeni ihtiyaçları karşılamak için ek bütçe önerisi ve gerekçesini hazırlayarak Genel Kurulu bu hususları görüşmek ve karara bağlamak için olağanüstü toplantıya çağırabilir. Yönetim Kurulu, taşınmaz yatırımları hariç olmak üzere, cari yıl bütçesinin yüzde 10’u kadar borçlanabilir. Bu oranın üzerindeki borçlanmalar ise ancak Genel Kurul tarafından kabul edilecek ek bütçe ile yapılabilir. Bu hususlara aykırı hareket eden Yönetim Kurulu üyeleri, yaptıkları bütçe dışı harcamanın tamamından müştereken ve müsteselsilen sorumludur…”
Eski tüzükten farkı ve önemi; yönetim kurulunun “müştereken ve müsteselsilen” sorumluluğu. Bir süre önce bu sütunlarda dile getirmiştik: Türk Futbolunda devrim olabilecek bir karar özetle. 14.06.2018 - Fanatik

Şişirilmiş bütçeler

Tartışılan bir başka madde ile ilgili malum grubun sözcüsü, “Bu madde o kadar önemli değil, bunun arkasından dolanır, istediğimizi yaparız” diye konuştuktan sonra söz alan Başkan Ahmet Ağaoğlu şunu söyledi: “Eğer niyetiniz farklı ise her maddenin arkasından dolanabilirsiniz. Örneğin 84. Maddenin de… Bütçeyi şişirirsiniz, böylece yüzde 10 aşımını da engellemiş olursunuz.”

Bunun üzerine bir önceki yönetim tarafından hazırlanıp Aralık 2017’deki genel kurula onaylatılan bütçeyi inceledik:

Aralıkta Konsolide bütçe, yani dayanağı, desteği olan bütçede 698 milyon 100 bin TL gelir öngörülmüş. Ama kafadan 175 milyon TL olan UEFA gelirleri, Avrupa’ya gidilemediği için kaybedilmiş. 125 milyon TL olan Süper Lig Yayın gelirleri 80-90 milyon TL dolayında gerçekleşebilecek. Kartal tesis projesi geliri 175 milyon TL planlanmış, 80 milyon gerçekleşmiş. Daha fazla detaya girmeden söyleyelim, 698 milyon 100 bin TL’lik hedef 400 milyon dolayında gerçekleşmiş. Bu durumda şu anki yönetim şişirilmiş bütçe ile yüzde 10 artışı eklediğinizde 800 milyon TL’yi aşkın parayı genel kuruldan izin almadan, “müştereken ve müsteselsilen sorumluluğu” olmadan harcayabilir. Ama bu rakam gerçekleşen bütçeye göre yüzde onluk eklemeyle 440 milyon olmalıydı.
Ahmet Ağaoğlu’nun, “bütçenin arkasından dolanma” sözüyle anlatmak istediği tam da buydu.
Bütçe ile ilgili bir ayrıntı daha: Konsolide bütçenin giderler bölümünde transfer kalemi 20 milyon TL olarak yazılmış. Sadece bir ay sonra aynı yönetim ara transferde 15 milyon Euro harcamış. Yani gider kalemi daha bir ayda 45 -50 milyon TL açık vermiş. Yeni yönetime bütçeden harcayacak para kalmamış özetle.

Sonuç

Aralık ayındaki kongrede oy kullandırabilecekleri “hazır kıtayı” koruma telaşıyla konuşup “tüzüğün arkasından dolanmayı” gündeme getiren vatandaş da, kötü niyetlilerin bu konudaki aymazlığını anlatan Ağaoğlu da doğru söylüyor. Kanunların, kuralların, tüzüklerin çıkar amaçlı kullanılan boşlukları vardır ve millet olarak biz bu konuda hayli becerikliyiz maalesef! O zaman bu maddeyle ilgili asıl yapılacak şey, Trabzonspor üyesinin genel kurullarda önlerine gelen bütçeyi sorgulayıp onay vermeleridir. Varsa, “şark kurnazı” ve “malum zihniyet” arkadan dolanmaya yine devam edecektir ama üye de görevini yapmış olacaktır.

François de La Rochefoucauld söylediği gibi unutulmasın ki; “Her zaman kurnazlığa başvurmak, dar kafalıların harcıdır, bir tarafını örtmek için onu kullananın, başka bir yanını açıkta bıraktığı çok görülmüştür.”

YORUM YAZ