MENÜ

Gücün hukuku (mu?)

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Olay malum: Bülent Yıldırım, Beşiktaş-Trabzon maçında, orta alanda Ali Tandoğan’la girdiği ikili mücadelede yere düşen Barış’a “aldatmaya yönelmek” suçundan ikinci sarıyla kırmızı kartı verdi. Takımlarına verdiği desteği büyük bir hayranlıkla izlediğimiz Beşiktaş tribünlerinin tamamı gibi izleyen herkes kararın yanlışlığında hemfikir oldu.
Yıldırım, Trabzon’daki maçta da benzer hata yapmış, Rüştü’yü atmıştı. -O maçta A.Aker tribünleri benzer tepkiyi vermezdi, zira maç seyircisiz oynanıyordu. Bunun Beşiktaş tribünleri için bir artı olduğunun altını çizelim.-
Beşiktaş’ın itirazını haklı gören dönemin PFDK’sı, Rüştü’nün cezasını kaldırdı. Şimdiki PFDK, benzer itirazı, hukuksal gerekçesi bir yana, kamuoyuna yansıdığına göre, “Bu iş geçmişte suistimal edildi, olur olmaz cezalar kaldırıldı. Durum, hakemin saha içindeki otoritesini zedeler boyutlara geldiği için” reddetti.
Bu mantık şimdikiler gibi tümü hukukçu olan bir önceki PFDK üyelerini töhmet altında bırakır. Oysaki FİFA Sirküleri’nde; “Hakeminin disiplin uygulamasıyla ilgili verdiği yanlış kararlar, müsabakadan sonra kanıtlarla ortaya konursa ve bu futbol kamuoyu tarafından da destek görürse, federasyonların disiplin kurulları cezayı kaldırır” deniyor. Suistimal imasına muhatap olan o kurul, kendilerinden önceki kurulun, Galatasaraylı Kerem’le ilgili doğru ve benzer kararını Rüştü için, bu maddeye dayanarak verdi.
Hepsini geçtik, Barış 17 yaşında, milli, genç bir yıldız adayı. Maddi-manevi kaybı bir yana, bu kararla kamuoyu önünde aldatmaya yönelebilen kişilik yapısı ile tanıtılması sonucu yaratılmış olmayacak mı? Hakemin otoritesi tamam ama bu çocuk ne olacak? Bu ülkede artık, “hukukun gücü mü-gücün hukuku mu?” ikilemine son vermeliyiz. Gücü olanın suç işleme özgürlüğü yoktur. Zengin de, fakir de, güçlü de güçsüz de kanun önünde eşittir, yasalar herhangi birine farklı uygulanmaz. Beşiktaşlı Rüştü, Trabzonsporlu Barış fark etmez. Adaleti sulandırmayalım lütfen... Bu iş tahkimden dönmeli, doğrusu da budur.

YORUM YAZ