MENÜ

10 numara sorunu

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Urbain Braems, bir süre önce Amsterdam’da Trabzonspor’un transferlerini mercek altına aldığımız sohbette, iyi tanıdığını söylediği Colman’ı konuşurken şunları söylemişti: “Çok iyi top kullanan klasik 10 numara tipine artık futbolda yer yok. Öyle olsa Alex’i Türkiye’de tutamazdınız. Colman bu anlamda tam isabet. Top kazanma mükemmel, top kullanma Alex kadar olmasa da üst düzeyde. Özetle günümüz futbolunun ideal 10 numarası.”
Çoğunluk, futbolu ‘takım oyunu’ olarak görür ama kadronun içinde ‘oyun kurucu’ya ayrı bir yer açar. İşte size bir görüş: Oyun kurucu kaptığı toplar ve aldığı paslar ile takım arkadaşlarına gol pozisyonları hazırlamaya çalışan, takımdaki en değerli ve en tecrübeli oyuncudur. İyi bir oyun kurucu oyunu her an değiştirebilme kabiliyetine sahiptir. Ne yazık ki bulmak genelde çok zordur.”
Yaygın olan bu görüşte iki önemli nokta var: “Takımın en değerli oyuncusu.” Gerçekten de ‘oyun kurucu’, takım oyunu içinde pas atma, uzaktan şutlar, top sürme, yaratıcılık gibi özel yetenekleri ile oyunun seyrini değiştirecek en önemli isimdir.
İkinci nokta dikkat çekicidir; “Ne yazık ki iyi bir oyun kurucu bulmak genelde çok zordur.” Trabzonspor uzun yıllardır böyle bir ‘beyin’ sıkıntısı yaşamaktadır. En son Aurello, sonra da Szymkowiak bu rolü üstlenmiş, onlardan sonra Trabzonspor böyle bir oyuncunun sıkıntısını, sıradan bir takım görüntüsü vererek yaşamıştır.
Şimdi yeni bir kadro oluşturan Bordo-Mavililer’de en çok merak edilenlerden biri de, bu göreve soyunacak olan Colman’ın performansıdır. Kendisi, “Trabzonspor’un maestrosu olacağım” diyor, izleyenlerden bazıları “Trabzonspor’un Maradona’sı olacak biri”, bazıları ise “İşte size 10 numara” diye yorumlar yapıyor.
İzlediğimiz kadarıyla Colman özellikleri ile bu takıma çok şey katabilecek bir oyuncu. O’nu merakla bekliyoruz. Zira, performansı Trabzonspor’un hedefleri ile o kadar bağlantılı ki...

YORUM YAZ