MENÜ

Yepyeni bir milli takımlar ligi

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

24 Ocak yeni uluslar kupasının miladı. Kuralar bugün saat 14.00’de çekilecek. Yepyeni bir serüven. Avrupa Şampiyonası’na gitmenin bir başka yolu Uluslar Ligi’nden geçecek. Milli takımlar için farklı bir sistem. UEFA’nın 55 üye ülkesinin de katılacağı Uluslar Ligi dört ligden oluşuyor. A ve B ligleri üç takımlı dört gruptan; C grubu bir tane üç, üç tane de dört takımlı gruptan; D grubu ise dört takımlı dört gruptan oluşacak. Yani toplamda 16 grup olacak. Her gruptaki takım, birbiriyle iki kez karşılaşacak. Maçlar da Eylül-Kasım 2018’de oynanacak. Artık zevk vermeyen amaçsız hazırlık maçlarına büyük ölçüde elveda.

Katsayılar kalktı

Uluslar Ligi Eylül-Ekim ayları arasında süreceğinden, EURO 2020 elemeleri Mart 2019’da başlayacak. Sıkışık takvime hazırlık adı altındaki milli maçlar giremez gibi. 2018 Dünya Kupası Elemelerinin ardından Avrupa takımlarının katsayıları ile ligler oluşturuldu ve bir daha katsayılar kullanılmayacak.

Liderler kapışacak

Dört lig tanımlanıyor; A Ligi, B Ligi, C Ligi, D Ligi... Bu Liglerin ilk ikisinde 12 takım, C Liginde 15, D Liginde 16 ülke var. Her grubun son sırasında sezonu kapatan ülke bir alt lige düşüyor. Alt liglerde başarılı olanlarda üst lige çıkıyor. Ve en önemlisi... Avrupa Şampiyonası’na katılacak sayısı 16’dan 24’e çıkmıştı, statüde 9 gruptaki en iyi üçüncü de direkt olarak katılırken, diğer 8 üçüncüden 4 tanesi Play-Off yoluyla turnuva bileti alıyordu. Hatırla biz bir bileti öyle almamış mıydık? Ya şimdi? Her ligdeki grup liderleri daha sonra birbirleriyle kapışacak.

En iyisi olmalıyız

Böylelikle her ligdeki dört grubun liderleri tek ayaklı yarı final ve final ile Avrupa Şampiyonası’na katılma bileti alacak. Yani EURO 2020’de yer alacak 24 takımın dört tanesi bu turnuvadan Play-Off bileti alacak. Yani bu sefer en iyi üçüncü değil, B liginin en iyisi olmamız gerekecek.

A LİGİ

Pot 1:
Almanya, Portekiz, Belçika, İspanya

Pot 2:
Fransa, İngiltere, İsviçre, İtalya

Pot 3:
Polonya, İzlanda, Hırvatistan, Hollanda

A Ligi’nde neler olacak?

Önce küme düşmenin yanında sadece A lige özgü kupadan bahsedelim, Yeni bir kupa kazanma şansından. A ligindekiler? Sadece küme mi düşecekler? Hayır. A ligindeki 4 grubun liderleri, 5-9 Haziran 2019 tarihleri arasında birbirleriyle karşılaşacak. Katılacak 4 takımın arasından bir ev sahibi seçilecek ve iki yarı final, bir de final karşılaşması oynanacak. Kazanan da 24 Ocak 2018’deki Uluslar Ligi kura çekiminde tanıtılacak turnuvayı müzesine götürecek. Yani bir ilki başaracak ve yeni kupanın sahibi olacaklar. İlk kim alacak ki?

B LİGİ

Pot 1:
Avusturya, Galler, Rusya, Slovakya

Pot 2:
İsveç, Ukrayna, İrlanda, Bosna-Hersek

Pot 3:
K.İrlanda, Danimarka, Çek Cumhuriyeti

B Ligi'nde neler olacak?

Dört grubun kazananları, A ligine yükselirken, son sırada yer alanlar C ligine düşüyor. Başka? Her ligdeki grup liderleri daha sonra birbirleriyle yüzleşecek. Böylelikle her ligdeki 4 grubun liderleri tek ayaklı yarı final ve final ile EURO’ya katılım biletini kapabilecek. Yani EURO 2020’de yer alacak 24 takımın 4 tanesi bu turnuvadan Play-Off bileti alacak. Yani bu sefer en iyi üçüncü değil, B liginin en iyisi olmamız gerekecek. Bence Milli Takım için hayat şimdi başlıyor...

YORUM YAZ