MENÜ

Erfan'a sahip çıkalım

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Çin Süper Ligi ekibi Jiangsu Suning’in Uygur futbolcusu Erfan Hezim, takımıyla birlikte yurtdışı kampına gittiği için Doğu Türkistan’da tutuklandı. 19 yaşındaki Erfan, Nisan ayından beri ağır koşullar altında toplama kampında...

Zulme maruz kalıyor, futbol oynama düşleri hançerleniyor. Sırf Uygur Türkü olduğu için. UEFA-FIFA ve futbolun tüm paydaşları birlik olmalı. TFF’nin yanı sıra Dış İşleri Bakanlığımız, soydaşların yanında olan anlayışını bir kez daha göstermeli.

Bir zamanlar futbolun uzak diyarıydı, şimdi para kokan adresi. Koku o kadar güçlü ki yaşlılar yerine gençlerin tercihi. Adres Çin. Lakin oraya gidenleri ne bekliyor, neler yaşanıyor, serüven hep mutlu sonla mı bitiyor? Çin, Doğu Türkistan’a zulmünü sürdürürken, soydaşlarımız, kan bağımızın en güçlü kimlikleri Çin işkencesi altında kıvranırken, barışın ve birleştiriciliğin kavramı spor, Çin hükümetince hançerlendi. Nisan ayında bu zulüm futbol sahalarına da sıçradı.

İspanya ve Dubai’ye gitti

19 yaşında kalbi futbol heyecanı ile atan Erfan Hezim, Çin Süper Ligi’nde ter akıtıyordu, Hezim Temmuz 2017’de beş senelik bir kontrata imza attı. Mutluydu, tek hedefi iyi bir futbol yüzü olmaktı. Çalışıyor antrenmanlarını aksatmıyor, sıla özlemine karşın her zorluğa göğüs geriyordu. Çinli futbolseverler ona Ye Erfan diyorlardı. Takımı ile Erfan 10-30 Ocak tarihlerinde İspanya’ya ve 3-15 Şubat tarihlerinde Dubai’ye gitti. Gezmeye değil, hava almaya, soluklanmaya değil. Maça, futbolun heyecanına, takımın başarısı için ter dökmeye. İşte bu suç kabul edildi. Futbol oynamak, mesleğini yapmak.

Sömürge valisi tutuklattı

Ve; Jiangsu Suning FK takımın oyuncusu lige verilen arada ailesini ziyarete gittiğinde, babasını, annesini, kardeşlerini kucaklamak istediğinde, Doğu Türkistan’da Tarbağatay ili Dörbilijin bölgesinde ailesi ile özlem gidermeyi düşündüğünde, 2016 Ağustos’unda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından Doğu Türkistan’a sömürge valisi olarak atanan Chen Quanguo’nun polisleri tarafından tutuklandı.

Bildiriler yetmez

Nerede? Onların gururu olarak ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için gittiği markette. Genç futbolcu Nisan ayından beri tutuklu. Ağır koşullardaki toplama kampında. Zulme maruz, futbol oynama düşleri hançerleniyor, bedeni yıpratılıyor. Baskı o kadar sert ki... İbadet yasak, mesleki çalışma yasak, dilini konuşmak yasak, soluk almak yasak neredeyse. Sırf Uygur Türkü olduğu için. Futbolun paydaşları şimdi birlik olma zamanını göstermeli, FIFA Pro 19 yaşındaki oyuncu serbest kalsın diye bildiriler yayınlıyor. Ama yetmez.

Çavuşoğlu çözebilir

Bosman kuralı ile özgür ve serbest dolaşıma kavuşan tüm futbolcular bu zulme dur demeli. Sessizliğin sesine kayıtsız kalınmamalı. Futbolun batılı geçinen, aydın geçinen ve en önemlisi futbolcu hakları diyenler ses olmalı. UEFA-FIFA ve tüm diğer paydaşlar. Ve tabi ki ülkemiz. Mazlumun yuvası, düşkünün ocağı, sarsılmış yıkılmış bedenleri adresi TÜRKİYEMİZ. TFF nezdinde çalışmalar hızlanmalı. Dış İşleri Bakanlığımız hep soydaşların yanında olan anlayışını burada bir kez daha göstermeli. Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, konumu, karizması ve mükemmel politik yaklaşımları ile bunu çözecek yapıyı hızla hayata geçirecektir. Buna inanıyoruz. Ya bu Çin işkencesi bitecek, ya bitecektir. Çin futbolunun görülmeyen yüzünü görmek dileği ile...

YORUM YAZ