MENÜ

Yaz sebzeleriyle sağlıklı kalın

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Biber, taze fasulye, kabak, semizotu, bezelye, patlıcan, domates, enginar, barbunya, bamya, börülce... Yaz sebzeleri hafif ve lezzetli zeytinyağlı yemekler hazırlamak için çok ideal. Üstelik yaz sebzelerini biberiye, rezene, maydanoz gibi çeşitli otlarla buluşturup farklı lezzetler elde edebilirsiniz.

Sebze tüketiminde dikkat etmeniz gereken en önemli kural, olabildiğince farklı renklerden sebzeye sofranızda yer açmak. Meyve ve sebzelerin rengi 'fitokimsayal' denen maddelerden gelir. Her farklı renk, farklı bir fitokimsayal'dan yararlanmak demek. Fitokimyasallar kanser, kalp gibi pek çok ciddi hastalığa karşı korur, enfeksiyonlarla karşı savaşmayı kolaylaştırır, yaşlanmayı geciktirici antioksidan özelliklere sahiptir. Renkli ve çeşitli sebzeler posa alımını da artırmamızı sağlar.

Kızartmayın, buharda pişirin

Sebzelerden üst düzey fayda sağlamanın yolu onları nasıl hazırladığınızla yakından ilgili. İşte dikkat etmeniz gerekenler:

■ Sarımsağı kullanmadan önce ezin, böylece yararlı etkisini artırırsınız.

■ Tarım ilacı kalıntılarından kurtulmak için sebzeleri yıkamaya özen gösterin.

■ Dondurulmuş sebze tüketmekten çekinmeyin, en az taze sebzeler kadar besleyicidirler.

■ Besin değerlerini korumak açısından en sağlıklı pişirme yöntemi buharda pişirmektir. Sotelemek de idealdir ancak fazla pişirmemek şartıyla.

■ Kızartma yönteminden uzak durun, hem besin değerlerini yok eder hem de toksik maddelerin ortaya çıkmasına yol açar.

■ Mikrodalga kullanmayın, vücudumuzu paslandıran kimyasalların ortaya çıkmasına neden olur.

■ Sebzelerde bulunan A, D ve E vitaminleri yağda çözünen vitaminlerdir. Bu vitaminler yağla birlikte tüketildiklerinde bağırsaklardan emilir. Zeytinyağlı sebze yemekleri bu bakımdan en sağlıklı yemekler gurubundadır.

■ Domateste bulunan ve antikanser olduğu ispatlanmış 'likopen' maddesi, domates hafif pişirildiğinde ortaya çıkar. Kekik, biberiye, adaçayı gibi otlar içeren zeytinyağlı domates soslarıyla yemeklerinizi şifalı ve lezzetli hale getirebilirsiniz.

Haftanın tarifi

Domatesli Sebze Sote

Malzemeler:

* 1 adet yeşil, 1 adet kırmızı biber

* 3 adet yuvarlak kabak

* Yarım bardak bezelye (haşlanmış)

* 500 gram domates

* 1 tatlı kaşığı kekik

* 2 diş sarımsak

* 1 adet ortaya boy soğan

* 3 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: Halka şeklinde doğranmış soğanı ve ezilmiş sarımsağı zeytinyağında 3- 4 dakika kadar soteleyin. İstediğiniz şekilde doğradığınız biber ve kabakları ilave edip karıştırın. Kabuklarını soyup doğradığınız domates ve kekiği ekledikten sonra 5 dakika kadar pişirin. İster sıcak ister soğuk tüketin.

YORUM YAZ