MENÜ

Vejetaryen sporcular için beslenme önerileri

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Dünyada olduğu gibi, vejetaryen beslenenlerin sayısı Türkiye’de de hızla yayılıyor. Başlangıçta geçici bir diyet akımı, gelip geçer diye düşünülen vejetaryenlik, beslenme şekilleri arasında kalıcılık kazanıyor. Vejetaryenler, hayvansal kaynaklı besinleri kısmen veya tamamen kısıtlarlar. Hayvansal kaynaklı besinleri yememelerinin sebepleri tercih, sağlık veya inançtan kaynaklanıyor olabilir. Beslenmede bulunan veya bulunmayan gıdalar, vejetaryenlerin hangi tip vejetaryen olduğunu belirliyor.

Farklı tipleri var

● VEGANLAR: Hayvansal kaynaklı gıdaları hiç yemezler. Etin yanı sıra, kaynağı hayvan olan süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri ve yumurtayı da tüketmezler. ● LAKTO-VEJETERYANLAR: Etin yanı sıra yumurta da yemezler. Süt ve süt ürünleri beslenmelerinde yer alır.

● Ovo-vejeteryanlar: Yumurta yiyen vejetaryen gurubundanlar. Et, balık, süt ve süt ürünleri yemezler.

● Pesko-vejeteryanlar: Et ve tavuk yemezler ama balık, süt, süt ürünleri ve yumurta tüketirler.

● Yarı vejeteryanlar: Sadece kırmızı et tüketmezler.

● Fruitaryanlar: Bu gurup vejetaryenler ise sadece taze veya kurutulmuş meyve, çeşitli tohumlar, bal ve bitkisel kaynaklı yağları yerler.

Sayıları artıyor

● Vejetaryen diyet uygulayan sporcuların sayısı da her geçen gün artmakta. Bisiklet, koşu, triatlon gibi dayanıklılık sporu yapan atletlerde vejetaryenlik sayıca daha fazla. Bu gurup atletler, antrenmanlarını desteklemek ve gereken enerjiyi sağlamak için yüksek miktarlarda karbonhidrat tüketmenin yanında vücut yağ kompozisyonlarını minimumda tutmaya özen gösteren sporcular.

Bunlara dikkat

● Vejetaryen atletler antrenman, maç veya yarışma programlarının gerektirdiği kadar enerji, protein, mineral ve vitamin aldığında performans ve sağlıklarının olumsuz etkilenmesi beklenmez. Özellikle vegan tarzı beslenen vejetaryen sporcular demir, kalsiyum, B12, riboflavin, çinko ve D vitamini açısından yeterli beslenip beslenmediğinden emin olmak için bir uzmana danışabilir. bunlara dikkat

● Vejetaryen sporculara en sık sorulan soruların başında et yemiyorsa proteini nereden aldığıdır. Kaslarınızın gelişmesi için almanız gereken günlük protein miktarı kilo başına 1.2 2.0 g protein olarak belirlenmiştir. Hayvansal proteinler vücudumuz tarafından daha kolay kullanılabildiği için bitkisel protein kaynakları tüketen vejetaryenler kilo başına 2.2 grama kadar, daha fazla protein alabilir. Bu da 80 kg bir erkek için bir günde toplam 86 gram ile 176 gram toplam protein miktarı demektir. Protein almak için ille de et yemek gerekmez; ekmek, bulgur, makarna gibi tahıllar, baklagil, bezelye, kuru yemişler, fındık, fıstık ezmesi, süt, peynir ve yumurta gibi yiyecekler önemli ölçülerde protein içerir. Gereken protein miktarları çok kolaylıkla yukarıda saydığım doğal besinlerden karşılanabilir.

Bol sporlu, sağlıklı günler dilerim.

SORULARINIZI YANITLIYOR

İlk Uluslararası Olimpiyat Komitesi Beslenme Uzmanı Emine Sporel Özakat sorularınızı yanıtlıyor...

emine.sporel@fanatik.com.tr

YORUM YAZ