MENÜ

Tam yağlı mı yağsız mı?

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Beslenme uzmanları arasındaki en tartışmalı konulardan biri de yağlı mı yoksa yağsız beslenmenin mi daha sağlıklı olduğu konusu. Yağsız yemenin daha sağlıklı olduğu 1960 ve 70’li yıllarda Amerika'da yayınlanmış birkaç büyük araştırma sonucu ortaya atılmıştı. Yağsız beslenme bugünlerde yeniden gündemde. Nedeni de obezitenin dünyada giderek büyük sorun haline gelmesi. Amerika'da obezite yüzde 20'lerden 40'lara çıktı. Ülkemizde de durum pek parlak sayılmaz. Peki yağ yemekle yağlanmak arasında bir ilişki var mı? Bu soruya "Sağlıksız yağlar yağlandırır, miktarına dikkat ederek tükettiğiniz sağlıklı yağlar kilo aldırmaz" yanıtı verebiliriz.

Hazır gıdalara dikkat

Yağlar enerji sağlamanın yanı sıra A, D, E, K gibi yağda çözünen vitaminlerin emilimi gerçekleştiriyor. Dolayısıyla yağ içermeyen bir beslenme planı bizim için sağlıklı olamaz. Peki, hangi yağları tercih etmeliyiz? Derin deniz balıkları, fındık, fıstık, tohumlar, avokado ve zeytinyağı sağlıklıdır. Doğal tereyağı ve doğal beslenen hayvanlardan elde edilen hayvansal yağlar da sağlıklı beslenmede yer alabilir. Ama sağlıklı olması bu yağları sınırsızca tüketebileceğiniz anlamına gelmiyor. Kalorisi yüksek besinler olduğu için yağları ölçülü kullanın.

Gelelim sağlıksız yağlara... Isıl işlem görerek endüstriyel olarak üretilmiş tüm yağlar sağlıksızdır. Paketlenmiş ürünler, fast food, margarin, bitkisel katı yağlar uzak durulması gereken yağlar arasında. Bu arada az yağlı veya yağı alınarak üretilmiş yiyeceklerin işlenmiş gıda olduklarını unutmayın. Tam yağlı, işlenmemiş, doğal gıdalar vücudumuza en doğru bilgileri veren gıdalardır, bunları tercih edin.

Hafta sonu deneyin: EV YAPIMI SAĞLIKLI MAYONEZ

Endüstriyel mayonez hazırlanırken içine glikoz şurubu, tuz, sirke, limon suyu konsantresi ilave edilir. Mayonez pastörize edilip soğutulduktan sonra içine limon aroması, pastörize yumurta sarısı, sorbik asit ve bitkisel yağ ilave edilir. Mayonezlerin bir kısmına koruyucu katkı maddesi de eklenir. Ev yapımı mayonez için size gerekenler ise sadece taze bir yumurta, taze bir limonun suyu ve zeytinyağıdır.

1 adet yumurtayı 1 adet taze sıkılmış limon suyu ile blendera koyun. Cihazınızı çalıştırırken içine azar azar zeytinyağı ekleyerek mayonez kıvamına gelene kadar karıştırın. İsterseniz hazırlarken içine 1 tatlı kaşığı hardal ilave edin. Son bir not: Çiğ kullandığınız için yumurtanızı güvenilir bir yerden alın. Sağlıklı ve bol sporlu günler dilerim.

Omega 3 mü omega 6 mı?

İkisinin de sağlığımız için ayrı önemi var. Vücudumuzda yapamadığımız için her ikisini de yiyeceklerle almamız gerekiyor. Burada dikkat etmemiz gereken tek şey denge. Omega 3’ü artırıp omega 6’yı azaltmamız lazım. İşte pratik bir liste:



YORUM YAZ