MENÜ

Şekerin yükseği de düşüğü de tehlikeli

Abone Ol Google News

Her 100 mL kanda 70 mg ila 110 mg şeker normal sayılıyor. Kan şekeri 70 miligramdan azsa 'düşük kan şekeri', 110 miligramdan fazlaysa 'yüksek kan şekeri' tanısı konuluyor.

Haberin Devamı

Kan şekeri yükseldiğinde neredeyse tüm hücreleri olumsuz etkiliyor. Kontrol altına alınamazsa Tip 2 diyabet gelişiyor ve buna bağlı olarak gözler, böbrekler, kalp ve damarlar zarar görüyor. Kan şekeri yüksekliğine hiperglisemi, düşüklüğüne ise hipoglisemi deniyor. Yüksek seyreden kan şekeri kadar düşük seyreden kan şekeri de vücudumuzu olumsuz etkiliyor.

Kan şekerimiz düştüğünde vücudumuzda şu belirtiler ortaya çıkıyor:

* Çarpıntı,

* Terleme,

* Dizlerde titreme,

* Açlık hissi, tatlı yeme isteği,

* Baş dönmesi, baş ağrısı,

* Sinirlilik,

* Yorgunluk,

* İç çekilmesi, göz kararması.

Kontrolü aksatmayın

Hipoglisemi'nin en sık rastlananı yemek sonrası oluşanı. Bu tip şeker düşüklüğü ‘reaktif hipoglisemi’ olarak adlandırılıyor, yukarıda listelediğim belirtileri oluşturduğu için hayatı olumsuz etkiliyor.

Reaktif hipoglisemi özellikle baklava, çörek, börek gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerden sonra tetikleniyor. Sebebi ise bu yiyeceklerin kan şekerini birden yükseltmesi. Normalde yükselen kan şekerini pankreastan salgılanan insülin düşürüyor. Ancak sağlıksız beslenme ve hareketsizlik sonucunda kişide insülin direnci gelişmişse pankreas kan şekerini düşürebilmek için fazla miktarda insülin salgılıyor. Bu da kan şekerinin aşırı düşmesine yol açıyor.

Haberin Devamı

Reaktif hipogliseminin bir adım ötesi Tip 2 diyabet, bu nedenle yukarıdaki belirtilerden yakınıyorsanız mutlaka bir doktora başvurun. Kan şekerini düzenlemek en önemli sağlık parametrelerimizden biri. Unutmayın, bedenimizdeki tüm hücreler, çalışabilmesi için düzenli kan şekerine ihtiyaç duyar.

Şekeri zıplatmayan Brownie

Islak malzemeler:

* 2 adet olgun avokado

* 1 çay kaşığı vanilya

* 4 çorba kaşığı kakao tozu

* 12 adet kıyılmış, çatalla ezilmiş çekirdeksiz hurma

* 3 çorba kaşığı zeytinyağı

* 2 adet yumurta

Kuru malzemeler:

* 90 g badem unu

* 1 çay kaşığı kabartma tozu

* Çay kaşığı ucuyla karbonat

* Çay kaşığı ucuyla tuz

Hazırlanışı: Islak malzemeleri mutfak robotundan geçirin. Bir başka kapta kuru malzemeleri birbirleriyle karıştırın. Kuru malzemeleri ıslak malzemelerle karıştırdıktan sonra karışımı dikdörtgen bir kek kalıbına (30 x 20 cm) dökün. 30-35 dakika 180 derece fırında pişirin. Bu kekten 12 dilim elde edebilirsiniz. Pişirdiğiniz gün tüketmeyecekseniz arda kalan kekleri buzdolabında saklayın.

YORUM YAZ