MENÜ

Meyvesiz gün geçirmeyin

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Meyve şekeri (fruktoz) direkt karaciğerimize gidip orada işlenir. Fazla fruktoz karaciğeri zorlar, kanda trigliserid yağlarını artırır. Bu da kalp damar sağlığını tehdit eder. Fruktoz alımını azaltmak için meyve suyundan ziyade meyveyi posasıyla yemeyi tercih edin. Meyve suyu daha hızlı kana karışır, fazla miktarda birden bire sisteme giren fruktoz ise karaciğeri yorar.

■ Tüm meyveler eşit değil. Daha az fruktoz içeren ve kana yavaş karışan meyveler her zaman tercih sebebi olmalı. En sağlıklı yaz meyve seçimlerini kayısı, karpuz, şeftali, nektarin, yaban mersini, ahududu, karadut, böğürtlen ve çilek olarak sıralayabilirim. Bu meyvelerin hem şeker oranı düşük hem de antioksidan oranları yüksek.

■ Dondurulmuş meyvelerden korkmayın. Tam mevsiminde, en olgun döneminde, besin değerlerini kaybetmeden donduruldukları için sağlıklı seçimlerdir. Hatta bazı taze meyvelerin olgunlaşmadan toplandıklarını, soframıza ulaşana kadar besin değerlerini kaybettiklerini düşündüğümüzde dondurulmuş meyvenin iyi bir seçim olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada bölgesel olarak bize en yakın yerlerde yetişen ürünlere ulaşmak da önemli. Çünkü transfer süreçleri daha kısa olduğu için besin değerleri kaybedilmeden soframıza ulaşırlar.

1 porsiyon meyve nedir?

Porsiyon kontrolü yapmak beslenmenin en önemli bileşenlerinden biri. Günde 2-3 porsiyon meyve tüketebilirsiniz.

Bunların hepsini aynı anda yemek yerine gün içine bölmenizde yarar var. En sık tüketilen yaz meyvelerinin 1 porsiyonu ise şöyle:
■ Yarım bardak çilek / dut / böğürtlen
■ 1 orta boy şeftali
■ 1 orta boy nektarin
■1 bardak kiraz / vişne
■ 2 adet kayısı
■ 1 ince dilim kavun
■ 1 ince dilim karpuz

Şeftalili yaz muhallebesi

Malzemeler:
■ 1 litre organik günlük süt
■ 50 g un
■ 2 yumurta sarısı
■ 100 g toz şeker
■ Yarım paket şekerli vanilin
■ Dilimlenmiş şeftali

Hazırlanışı: Şeftali hariç tüm malzemeleri bir tencerede devamlı karıştırarak pişirin. Muhallebi kıvamını aldıktan sonra ateşten alın. Kaselerinizin altına istediğiniz kadar şeftali dizin. Üzerine muhallebinizi döküp soğumaya bırakın. Özellikle spor yapan çocuklar için sağlıklı bir geri kazanım tarifidir.

YORUM YAZ