MENÜ

Ketojenik diyetle kalori saymaya son

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Ketojenik beslenme planının en güzel tarafı yemeğinizi tartmak, kalori saymak zorunda olmayışınız. Ayrıca çeşitli besinde stekürünleri yada haplar kullanmanız da gerekmiyor. Program size özel ve profesyonelce kurgulandığında lezzetli ve doğal besinler tüketiyorsunuz.

Önce Atkins sonra Dukan Diyeti ile özdeşlemiş olsa da ketojenik beslenme şekli yeni keşfedilmiş bir şey değil. 150 yıldır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. İyi kurgulanmış bir ketojenik beslenme programındaki en önemli unsurlar şunlar:

■ Günlük karbonhidrat miktarı 50 gramı geçmemeli.
■ Günlük kalorinin yüzde 70-80'i yağlardan sağlanmalı. Sağlıksız yağlar beslenmeden çıkarılmalı. Sadece zeytinyağı, doğal tereyağı veya Hindistan cevizi yağı kullanılmalı.
■ Protein alımı çok abartılmamalı. Kişiye, yaşa, kiloya ve yaptığı aktiviteye özel planlanmalı.
■ Beslenme programında işlenmiş gıdalara yer verilmemeli. Sadece gerçek gıdalar tüketilmeli. Yeterince posa (lif) alımına özen gösterilmeli.
■ Acıkmadıkça yemek yenilmemeli. Ketojenik diyetin en önemli özelliklerinden biri de diyetin ilk haftasından başlayarak iştahın azalması. Bu beslenme programını takip ederken açlığınızı dinleyerek öğünlerinizi ayarlamanız mümkün.

Yağları eritiyor

Standart diyetlerde günlük almamız gereken kalorinin aşağı yukarı yarısının karbonhidratlardan alınması öneriliyor. 2 bin kalorilik bir diyette, kalorilerin yarısı olan bin kalori toplam 250 g karbonhidrata denk geliyor. Düşük karbonhidrat içeren ketojenik diyetlerde ise önerilen karbonhidrat miktarı 25-50 grama denk geliyor. Bu da yalnızca 100-200 kalori demek. Düşük karbonhidrat durumunda vücut enerji elde edebilmek için yağları yakmaya başlıyor. Yağlar yakıldığında ‘keton’ oluşuyor. Hücreler enerji olarak glukoz yerine keton yakmaya başlıyor. Ketojenik diyetin adı da işte bu ketonlardan geliyor. Ketonların ortaya çıkması vücudun ‘ketosis’ sürecinde olduğunu gösteriyor. Ketosis demek yağları yakıyoruz demek.

Uzman denetiminde yapın

Özetleyecek olursak ketojenik beslenme, lezzetli, gerçek gıdalarla dolu, karbonhidrat miktarı az ve sağlıksız yağlardan arınmış bir beslenme şekli. Peki, diğer diyetlere göre üstünlüğü var mı? Yakın zamanda yayınlanmış bir araştırmaya göre, ketojenik diyet yağ yakma konusunda diğer diğerlerden daha üstün değil. Üstelik bu beslenme biçimi kısıtlamalı olduğu için disiplin gerektiriyor. Karbonhidratın az olması nedeniyle pek çok kişi ketojenik diyete devam edemiyor. Her koşulda ketojenik diyet yapmak isteyenlerin herhangi bir besin eksikliği yaşamaları için bir uzmana danışmalarında yarar var.

Örnek Diyet

Sabah: 2 yumurtalı, peynirli, mantarlı omlet ve yeşillikler

Öğlen: Çok renkli bir salata, fırınlanmış tavuk budu, ayran

Akşam: Tavuk veya kemik suyuna yapılmış sebze çorbası, zeytinyağlı sebze, avuç içi kadar et

Ara öğün (acıkırsanız): Çay, kahve, bir avuç kadar ceviz veya fındık veya badem

Mart ayında mutlaka tüketin

Meyveler ve sebzeler mevsiminde tüketildiğinde en lezzetli hallerinde olurlar ve en fazla faydayı sağlarlar. Mart ayında hem kış sebze ve meyvelerinin bir kısmı devam eder hem de bahara özgü olanlar çıkmaya başlar. Alışveriş sepetinizde yer alabilecekler:

■ Portakal, elma, yerli muz, limon,
■ Kereviz, pırasa, karnabahar, ıspanak,
■ Enginar, kuşkonmaz, bakla,
■ Pazı, havuç, şalgam, pancar,
■ Marul, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere.

YORUM YAZ