MENÜ

İyi beslen, hastalıktan korun!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Bağırsaklarınız bağışıklık sisteminizin genel merkezi. Mikroplarla savaşın yüzde 70'i bağırsakta yer alan bağışıklık sistemi sayesinde yapılıyor. Yiyip içtiğiniz her şey mide ve bağırsaklarınızdan geçtiğine göre gerçekten de çabucak iyileşip toparlanmanızda da söz sahibi onlar.

-Midenizdeki asidik ortam, çoğu zararlı bakteriyi dolaşıma karışmadan yok eder.

-Mide bağırsak sisteminde yer alan proteinler ve bazı diğer bağışıklık kimyasalları mideden kaçan mikropları yakalayarak bertaraf eder.

-Diğer taraftan da bağırsaklarımızda yer alan faydalı bakteriler (bağırsak floramız) yedek askerler olarak mikrop savaşına destek verir.

Bağışıklık sistemimizi en yoran şeylerin başında yeteri kadar beslenememek geliyor. Bağışıklık sistemimizi beslemenin yolu ise değeri yüksek ve doğal yiyecekler tüketmek. Yiyip içtiklerimize dikkat edemediğimiz dönemler hastalanmaya en açık olduğumuz dönemler. Bu yüzden hastalandığımızda da bağışıklık sistemine verdiği savaşta destek vermek, savaşı yıpranmadan daha kolay kazanmak adına önemli.

Bağışıklık sistemi destekleyicileri

-PREBİYOTİKLER: Beslenme planınızda günde 2-3 porsiyon kadar prebiyotik (lif) içeren yiyeceklere yer verin. Sebzeler, meyveler, tam buğday unu içeren ekmek ve bulgur bu gruptadır.

-PROBİYOTİKLER: Beslenme planınızda günde 1-2 porsiyon fermente yiyeceklere yer verin. Yoğurt, kefir, doğal peynirler ve ev yapımı doğal turşu bu gruptadır.

-İYİLEŞTİRME GÜCÜ OLAN BESİNLER: Mikrop öldürücü özellikleri bulunan doğal bal ve sarımsak; hem sıvı hem de elektrolit sağlayan tavuk suyu ve yeşil çay bu grupta yer alır.

Hastalanmamak için

-Egzersizde çok aşırıya kaçmayın ama hareketsiz de kalmayın.
-Aşırı yemeyin, besinsiz de kalmayın.
-Normal kilonuzu korumaya dikkat edin.
-Ellerinizi sık sık yıkayın.
-Uyku düzeninize dikkat ederek uykusuz kalmamaya özen gösterin.
-Beslenme planınızda besin değeri yüksek yiyeceklere yer verin.
-Stresinizi iyi yönetin.
-Bağırsak floranızı besleyin (probiyotikler).

Hastalandığınızda

-Bol sıvı tüketin.
-Bol bol dinlenin.
-Açlığınızı dinleyerek yiyin, iştahsızsanız kendinizi yemeye zorlamayın.
-Bağışıklık sistemini destekleyen yiyeceklere öncelik verin (bal, sarımsak, tavuk suyu ve yeşil çay).
-Prebiyotik ve probiyotik içeren yiyecekleri tüketin.
-Doktorunuza danışarak çinko desteği alabilirsiniz.

YORUM YAZ