MENÜ

Gİ diyeti ile hafifleyin

Abone Ol Google News

, Glisemik İndeks’in kısaltılmışı. Bu terim bir besinin kan şekerini ne kadar çabuk yükselttiği ile ilgili. Sıfır ile 100 arasında değişen bir skalası var. Bir besinin Gİ değeri ne kadar yüksek, ne kadar 100’e yakınsa kan şekerini yükseltme becerisi de o kadar fazla. Yani Gİ değeri yüksek olan besinleri yediğinizde kan şekeriniz çok hızlı ve çok fazla yükselir, bu da şiddetli insülin-şeker dalgalanmalarına yol açarak metabolizmayı bozar.

Haberin Devamı

Yüksek seyreden şeker ve bu durumu düzeltmeye çalışmak için salgılanan yüksek insülin ise vücuda sürekli yağların depolanması için sinyaller yollar. Hafiflemek ve kilo vermek istediğinizde bu durumun tam tersini yapmalı, yani düşük Gİ içeren besinler yemelisiniz. Düşük Gİ diyeti, kan şekerinizi yükseltmez, aşırı insülin salgılanmasına yol açmaz ve kilo vermenizi kolaylaştırır.

Öğrenmeniz gereken 8 bilgi

Yüksek Gİ diyeti:

■ Kilo aldırır, göbek ve bel bölgesinde yağ depolanmasını kolaylaştırır.

■ Kan yağ dengesini bozarak karaciğeri yağlandırır.

■ Damarlarınızın yaşlanmasına ve tıkanmasına yol açar.

Haberin Devamı

■ Şeker hastalığına davetiye çıkartır.

Düşük Gİ diyeti:

■ Bilimsel, kanıta dayalı ve sağlıklı bir diyettir.

■ Kilo vermeyi sağlar, aynı zamanda kilo almayı engeller.

■ Kalp-damar sağlığını korur.

■Şeker metabolizmasını dengeleyerek, diyabetten korur.

Bu diyeti sadece kilo vermek veya verilen kiloların geri alınmasını önlemek için değil, sağlık için herkese öneririm.

Gİ tarzı beslenmeyi bir diyetten daha çok hayat boyu uygulayabileceğiniz bir beslenme planı olarak da düşünebilirsiniz. Ancak beslenme programınızda herhangi bir değişikliğe gitmeden önce doktorunuzun da görüşünü almayı unutmayın.

Tercih edin

Aşağıdaki yiyecekler Gİ değeri 50 ve altında olan yiyeceklerdir.

* Toprağın üzerine doğru büyüyen sebze ve yeşillikler (ıspanak, pazı, brokoli, lahana, mantar, yeşil biber, renkli biberler).

* Protein yönünden zengin tüm yiyecekler (yumurta, peynir, et, tavuk, hindi, balık).

* Düşük şekerli ve bol posalı meyveler (armut, elma, şeftali, erik, greyfurt, portakal, kivi, kiraz, vişne).

* Baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya).

* Süt ve süt ürünleri (süt, yoğurt, kefir).

* Diğer yiyecekler: Bulgur, tarhana çorbası, makarna, integral makarna, kabuklu pirinç.

Uzak durun

Şu besinler yüksek Gİ değerine sahiptir:

* Şeker içeren tüm besinler. Bu besinlerin tatlı olmaları gerekmiyor. İşlenmiş, paketlenmiş gıdaların çoğu tatlı olmasalar bile şeker içeriyor. Etiket okumadan alışveriş yapmayın.

* Ekmek, bisküvi ve kek gibi un içeren tüm pastane ve tahıl ürünleri.

* Ananas, kavun, karpuz, üzüm. Muz gibi taze meyveler ve kurutulmuş meyveler ve meyve suları.

* Pirinç, patates, bal kabağı, mısır gevreği gibi yüksek karbonhidrat içeren yiyecekler.

YORUM YAZ