MENÜ

Genç ve enerjik kalmanın sırrı ne?

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Hücrelerimizin işlev yoğunluğuna göre içerdikleri mitokondri sayısı değişiyor. Örneğin en çok mitokondri kalp kası hücrelerinin içinde bulunuyor. Mitokondrilerin birincil görevi, yiyeceklerdeki enerjiyi alarak kimyasal bir ortamda saklamak ve bu enerjiyi gerektiğinde kullanılabilir hale getirmek. Yapısal olarak bazı bakterilerle birçok benzerlik gösteriyorlar. Bir teoriye göre, mitokondriler ayrı birer organizma iken evrim süreci içinde bizi oluşturan hücrelerle işbirliği yaptılar. Ortak yaşam teorisine inananlar, tıpkı mitokondriler ve hücrelerin ilişkisi gibi organizmaların birbirlerine yardımcı olduğu ve güçlerini birleştirdiği görüşünü savunuyor.

Onları aktifleştirin

Mitokondriler tembelleşirse enerji üretimi yeterli olamayacak, besinlerle aldığınız enerji de kimyasal ortama iyi bir şekilde aktarılamayacak demektir. Yani hücre içinde kullanılmaya hazır enerjide eksiklik oluşacak. Aktif olmayan, tembelleşen mitokondriler ise metabolizmanızın iyi çalışmadığı sinyallerini vermeye başlayacak. Peki, mitokondrilerin tembelleşmemesi için ne yapabiliriz? Belki de en önemlisi vücudumuza giren toksik yükü azaltmak. Çünkü mitokondriler toksinlere karşı çok hassas. Ek olarak hareketsizlik, çok şeker ve unlu gıda tüketimi de mitokondrilerin tembelleşmesi, zamanından önce yaşlanmasına neden olur. Düzenli egzersiz, yeterli vitamin, mineral ve fitobesin içeren (renkli, çeşitli sebze ve meyve) bir beslenme planı sağlıklı mitokondri ve enerji metabolizması için olmazsa olmazlardan. Aktif ve zinde mitokondriler demek, aktif ve zinde bir yaşam, ileri yaşlarda da genç kalabilmek demek.

Mitokondri dostu içecekler

Gökkuşağı içeceği

Malzemeler:
■ Birer tutam sarı, kırmızı, turuncu, yeşil ve mor sebze veya meyve
■ 1 bardak organik tavuk veya et suyu
■ Damak tadınıza uygun kekik, biberiye veya nane (taze veya kurutulmuş olabilir)
■ Çeyrek avokado
■ Yarım muz
■ Tatlandırmak için 1- 2 adet çekirdeği çıkartılmış hurma (isteğe bağlı)

Hazırlanışı: Hepsini bir mikserde pütürsüz hale gelene kadar çırpın. Deneme yanılma metoduyla tam sevdiğiniz tadı yakalayabilirsiniz.

Yaban mersinli enerjik içecek

Malzemeler:
■ Bir tutam taze ıspanak
■ 1 bardak organik tavuk veya et suyu
■ Yarım bardak donmuş yaban mersini
■ Çeyrek avokado
■ 1 çorba kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı
■ 1 çorba kaşığı kakao tozu

Hazırlanışı: Hepsini bir mikserde pütürsüz hale gelene kadar karıştırın.

YORUM YAZ