MENÜ

Egzersiz yaparken stres yapmayalım

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Stres, vücudumuzun evrimsel olarak oluşturduğu ilkel bir ‘savaş ya da kaç’ mekanizması. Esasında bizi koruyan bir sistem. Herhangi bir stresle karşılaştığımızda; * Nefes alış-verişi hızlanıyor, akciğerlerdeki bronşlar genişliyor, * Kalp atış hızı artıyor, * Göz bebekleri büyüyor, * Kaslara daha çok kan pompalanıyor, * Enerji depoları kaslara daha fazla enerji sağlamak için harekete geçiyor. Egzersiz yaptığımızda vücut bunu da stres olarak algılıyor ve tüm yukarıda yazılanlar devreye giriyor. Ayrıca kortizol (stres hormonu) salgılanıyor. Bu hormon herhangi bir zararlı etken karşısında vücudun savunma mekanizmasını harekete geçiriyor. Esasında vücudumuzu tehlikelerden korumaya ve egzersizle başa çıkmaya yönelik bu güzel mekanizma, kısa süreli değil de uzun süreli olduğunda problemler başlıyor. Egzersizi çok yüksek şiddetlerde veya çok uzun sürelerde yaptığımızda ya da tam dinlenme ve geri dönüşüm sağlamadan sürekli tekrarladığımızda vücudumuz tarafından kronik stres olarak algılanıyor.

Sayısız zararı var

Kronik stres ve uzun süreli kortizol salgısı:
■ Yavaş yavaş sağlıklı kas dokusunun yıkımına,
■ Egzersiz sonrası kaslarda oluşması gereken tamirlerin yapılamamasına,
■ Sindirim sisteminin iyi çalışamamasına, besinlerin iyi sindirilememesine,
■ Hormonal sistemde bozulmalara,
■ Bağışıklık sisteminin zayıflamasına,
■ Duygudurum bozukluklarına yol açar. Sporcularda ‘sürantrene’ olarak tanımlanan bir durum meydana gelebilir.

Bu tabloda antrenman olumlu etkilerini yitirip zararlı olmaya başlar. Atletler performanslarında düşüklük yaşayabilir ve optimum performanslarına geri dönmeleri bazen aylar sürebilir. Performans kaybı profesyonel sporcu olmasanız da ortaya çıkabilir. Bu nedenle antrenman şiddeti ve süresi kişiye özel planlanmalı. Özellikle de ilerleyen yaşlarda spor sonrası geri dönüşümün yavaşladığını göz önünde bulundurun. Dinlenme sürelerini buna göre ayarlayın.

Spor sonrası kazanım içeceği

Şiddetli ve uzun süreli bir egzersiz yaptınız ve vücudunuzda stres mekanizmasını devreye soktunuz.

Bol bol dinlenerek, çok iyi uyuyarak, nefes egzersizi gibi rahatlama teknikleri uygulayarak stresinizi yönetebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki tarif ile kaybettiğiniz enerji (glikojen) depolarını doldurabilir, sıvı ve elektrolitleri yerine koyabilirsiniz.

Malzemeler:
■ ¼ bardak (50 g) şeker
■ ¼ çay kaşığı tuz
■ ¼ bardak (60 ml) sıcak su
■ ¼ bardak (60 ml) doğal vişne suyu
■ 2 çorba kaşığı limon suyu
■ 3,5 bardak (840 ml) soğuk su Hazırlanışı: Malzemeleri karıştırıp için.

YORUM YAZ