MENÜ

Dünya çapında bir master atlet

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

'On parmağında on marifet' deyimi Genel Cerrah Mehmet Tekinel'i çok iyi tanımlıyor. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Fransa'nın Lyon şehrinde genel cerrahi ihtisasını tamamlıyor. 1994 yılından itibaren Türkiye'de doktorluk yapmaya başlıyor. Hayatı başarılarla dolu. Türkiye’de interaktif
laparoskopik (kapalı) yöntemle ilk kasık fıtığı, reflü, kolon (bağırsak) ve rektum (kalınbağırsağın son kısmı) ameliyatlarını gerçekleştiriyor. 'İleri laparoskopik cerrahi' alanında
Avrupa'da 'elit laparoskopik cerrah' olarak kabul edilen az sayıdaki doktorlardan biri. Çocukluğundan beri sporla iç içe. Bu alanda da başarıları bir hayli fazla. Gönül verdiği sporların başında su kayağı ve uçurtma sörfü (kiteboard) geliyor.

Disiplinli çalıştı

Dr. Mehmet Tekinel, spordaki son başarısını İspanya’nın Tarragona kentinde 22 Haziran – 1 Temmuz tarihlerinde düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda elde etti. Türkiye'den oyunlara katılan 345 sporcu arasındaydı. Milli Su Kayağı takımını oluşturan 3 kişilik kafilenin tek erkek sporcusuydu. Oyunlar öncesinde çok özverili, disiplinli bir antrenman ve beslenme programı uygulayarak ülkemizi başarıyla temsil etti. Yarışmada parkuru kusursuz bitiren nadir sporculardandı, ülkemizi gururlandırdı. 35 yaşını aşmış her atlet gibi Mehmet Tekinel de ‘master atlet’ kategorisinde. Master atletlerin 50’li 60’lı yaşlarda bile başarıyla spor yapmaya devam edebileceklerini gösteren güzel örneklerden.

Başarıya ulaştıran 7 kural

Peki, Mehmet Tekinel nasıl beslendi, yaşamında nelere dikkat etti? Master kategorisinde spora başarıyla devam etmek isteyenler için işte o kurallar:

■ Yeteri kadar dinlenmek, uyumak.
■ Antrenman, maçlar ve yarışmaların günlük süre ve şiddetine uygun beslenmek.
■ Protein alımını gün içerisine yaymak (yaşa bağlı kas kaybını önlemek için doğru zamanda ve yeterli protein almak çok önemli).
■ Kemik suyu, tavuk suyu ve paça çorbasını beslenmenin bir parçası yapmak (eklem ve kemik sağlığı için gerekli).
■ Renkli ve çeşitli sebze, meyve, ot ve baharatlara beslenmede yer açmak.
■ Beslenme planına, yoğurt, ayran, kefir ve doğal turşu gibi probiyotik gıdaları eklemek.
■ Kişiye özel vitamin ve mineral desteği almak (yaş ilerledikçe bazı vitaminlerin ve minerallerin bağırsaklardan emilimi azalıyor).

NOT: Sporda beslenmenin önemi büyük. Bu konu uzmanlık gerektiren, teknik bir konu. Sporcunun yaşı, cinsiyeti, genetik yapısı, vücut kompozisyonu,
yaptığı spor, antrenman süresi, şiddeti... Beslenme planı tüm bunlar göz önüne alınarak sporcuya özel biçimde, bir uzman tarafından oluşturulmalı.

YORUM YAZ