MENÜ

Wenger'le 12 yıl

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

1996 sezonunun başına kadar Arsenalli futbolcular maç bitiminde rakip futbolcu ve teknik direktörlerle Highbury’de kendilerine ayrılan ‘PLAYER’S LOUNGE’da bira içerlerdi. Sadece Arsenal değil bütün takımlarda bu bir gelenek halindeydi. O zamanlar Strazbourg Üniversitesi ekonomi mezunu 4 lisanı anadili gibi konuşan fakat, fazla parlak futbolculuk mazisi olmayan adı-şanı duyulmamış bir teknik direktörün Arsenal'i bugünlere getireceğini söyleseler herhalde kimse inanmazdı.

Futbolcular vitaminle tanıştı
Önce bardaki içkilerin yerini su aldı. İçki kültürü sona erdi. Antrenmanlara bile çakırkeyif gelen futbolcular vitaminle tanıştı. Geleneksel yağda balık ve patates kızartması yerini ızgara balık ve salataya bıraktı. Bugün hâlâ Seamann, Dixon, Keown, Adams, Winterburn beşlisi futbolu bıraktıkları zaman yaş ortalamalarının 37 olmasını, bu sıkı diyet ve disiplinli çalışmaya bağlıyorlar. Bütün kıtaları tarayan bir 'scout' sistemi kuruldu. Hiçbir yerde görmediğiniz, sahaya çıkmayan, röportaj vermeyen, yardımcısının adı Boro Primorac, Wenger'in vazgeçilmezi. 'Scoutların' önerdiği futbolcularda da son söz onun. Hani bizim Emirates’e 10 dakikada bir gönderdiğimiz futbolcular var ya, işte onların 10'unu kesen adam bu!!!.

Tugay'ı tek geçti!
Bugüne kadar bir kere seyredip, ‘Hemen alalım’ dediği tek Türk futbolcusu var; o da Tugay. Temsilcimizin 6 sene önce Blackburn formasıyla Arsenal'e karşı ilk oynadığı ve 3-3 biten maçtan sonra Graham Souness’ten resmen istediler fakat 'red' cevabı aldılar.

'Yaş ortalaması önemli değil'
Arsenal, 11 Kasım 2008 günü Carling Kupası maçına Wigan’a karşı 19 yaş ortalamalı bir takım çıkardı. Muhteşem bir oyundan sonra 3-0 kazandılar. Yine Carling Kupası'nda 2 Aralık’ta 2-0 yenildikleri maçtan sonra Wenger'in açıklaması çok ilginçti: ’Yaş ortalamasının 19 olması önemli değil, oyuncularımın baskı altında neler yapabileceklerini gördüm. Bu da bana yetti’.

Neden hep Wenger?
Ortada gözardı edilemeyecek bir başarı var. Bu kadar yetenekli futbolcuları keşfedenin, 'Neden hep Wenger olduğu' sorusuna kulüp yetkilileri şöyle cevap veriyor: 'Arsene, belki Fransa'nın nüfusu ve yüzölçümünü hatırlamakta zorlanır ama, Brezilya 2.Ligi'nin 6.sırasındaki takımının orta saha oyuncularını ezbere bilir’. Bunları ben yetiştirdim, bizim evladımız, hiçbir yere bırakmayız demiyor. Aksine önlerini açıyor ve kiralayarak kendilerini göstermelerini sağlıyor. Evindeki her maçı 60 bin seyirciye oynaması ve 45 bin kişilik kombine kuyruğu olmasının sebeplerinden birkaçı da bunlar olsa gerek.

YORUM YAZ