MENÜ

Yeni dünya eski yöntemler

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Schalke, 30 yıl sonra UEFA’nın birinci kupasında ilk kez çeyrek finale ulaştı. Barcelona’ya 1-0’lık skorlarla elendiler. 3 gün sonra ligde ikincilik için çekiştikleri Werder Bremen’e deplasmanda 5-1 yenildiler. Yönetim şok kararla teknik direktör Slomka’yı gönderdi.
Galatasaray. Türkiye’de dahi benzeri görülmemiş ve kültürüne tamamen ters durum içinde: Yeniçeri sistemiyle gönderilen teknik adam, takımı ele geçirmiş futbolcu önderliğinde, eski usul yöntemlerle kulübü başarıya taşıyabileceğine inanan başkan. Şimdilik fazla tepki çekmiyor. Zira şampiyonluk şansları var. Bir tarafta parası olmayan, teknik direktörsüz maça çıkan kahramanlar, diğer tarafta bolluk içinde yüzüp hâlâ ligi alıp götüremeyenler üzerine hikaye yazma firsatı var.
Peki şampiyon olsalar ne olacak? 2 yıl önce ne olduysa o.
Futbolcunun teknik adamın ayağını kaydırdığı düzeni sevmiştir Türkiye. Sonra sıra futbolcuya ve yönetime gelir oysa.
“Çıkın oynayın koçlarım”la herşeyin yürüyeceğine inandırılmıştır Türkiye.
Kulüp yöneticileri de buna inandığı için teknik adamları kovar da kovar.
Kimse kaç 90 dakika böyle gider, niye bu duruma düşmüşler, niye paraları yok, niye hocaları yok demez.
Futbol kamuoyu ve medyası kendini kandırma çukurundan çıkmak için çaba sarfetmiyor. Hâlâ örtüyor. Yanlışları az konuşarak ve yazarak işlerin düzelebileceğine inanıyor. En güzel yakın dönem örneği iki yıl öncesinin şampiyonu Galatasaray’dır. Hep zorlama övgülerle ayakta tutulmaya çalışılan Galatasaray. Ve her sezon aynı hataları yapan Beşiktaş’tır.
Kazanıyormuş gibi gösterilirken kaybederler. Esas zararı yine onlar çeker. Zira kupaya ulaşmış olmak yaptıklarınızın doğru olduğu anlamına gelmez. Hatta bu ülke futbolunda feci şekilde kanmanızı sağlar.
Medya günübirlik felsefelerin temsilciliğini yapıyor. İlla bir taraf tutacağım diyor.
Ama Denizlispor olayında Yusuflar’ın tarafını tutuyor.
Tuncay-Daum meselesinde Tuncay’ı.
Feldkamp meselesinde Lincoln’u.
Fenerbahçe, o dönem ‘Daum’ dedi. Şimdi de ‘Zico’ demek zorunda olduğu gibi. Geçen sezon başı ‘Zico’ dediği gibi.
Zico, Chelsea’ye elendikten sonra ertesi gün döner, gelecek yılın planlarından bahseder. “Şuraya takviye gerekiyor” der. Mesajını futbolcu tutanlara, sisteme ve istikrara inanmayanlara yollar.
Ama zaten iş yönetimlerde biter.
Fenerbahçe’nin bir zamanlar patentini aldığı zihniyet Schalke’ye, Galatasaray’a, Beşiktaş’a geçer. Geri alıp almamak onlara kalmış. Tekrar yanlış hikayelere inanmak istemiyorlarsa tabi.

YORUM YAZ