MENÜ

Topluca yapabilmek

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Her şey çok basit görünüyor. Yapılan iş, taktikler belli. Tüm dünyada aynı. Fark hep sadece bireysel olarak oyunculardan kaynaklanıyor gibi görünür. “Kim gelirse gelsin o takımı şampiyon yapar” takıntısını da besleyen bunlar olsa gerek. Ya da bir ara Türkiye’nin en büyük klişelerinden olan “teknik direktör katkısı yüzde 5-10’dur” lafını da. Tek 90 dakikaysa teknik direktörlük, o oran bundan bile düşüktür aslında.
Aragones’in daha göreve başlamadan bu sorunun en derinini yaşayacağı belliydi. Yani istediklerini yaptırabilmek meselesinde. Futbolculardan verdiklerine cevap alabilmekte... Kenarda “ileri çıkın” diye hafif kızgınlıkla karışık hareketleri yapmak zorunluluğunu aza indirmekte... Topu öldürmeden, tek hamlede arkadaşına çıkarabilmekte...
Takımda en akılcı pas merkezlerinden olan Deivid ve Josico gibi topu kullanmayı bilen iki futbolcunun 11’e girmesi ciddi fark yarattı. Belki de bu, diğerlerinin şanssızlığı. Zira Aragones’in söylediklerini daha fazla yapmaya başladıkları gerçeği arka planda kaldı. Bireysel olarak oyunlarındaki farklılaşma gözden kaçırıldı. Defansın topu kullanma yükü azalırken, çok iyi beceremeseler de arada oyuna sokmak için sarfettikleri çaba farkedilmedi.
Fenerbahçe’nin Aragones gibi teknik adamlarla şansının olması için takımın bu diyaloğu kurması gerekiyor. Uyumun artması için tekrar gerekiyor. Zaman gerekiyor. Kadroda bazı oyuncuları dinlendirebilmek için alternatifler yaratmak gerekiyor. Maçın gelişimine göre doğacak sıkıntılarda sorumluluk alma duygusunun tekrar ortaya çıkması gerekiyor.
Yani bahsettiklerimiz “diğerleri geldi, Alex çıktı, direnç arttı” ile açıklanabilecek kadar yüzeysel değil.
Bu kadar basit polemik seviyesine indirirseniz, takımdaki eksikleri görüp iyileştiremez, Aragones’i anlamaz ve ona başarılı olması için gereken zamanı tanımazsınız.
Fenerbahçe henüz fazla rahatlamış değil. Ekip olarak birbirlerine alışkın olsalar da, keyif veren ve oynamak isteyen takım felsefesini devam ettirseler de, karşılarında farklı tarz ve beklentiler içinde bir teknik direktör var.

YORUM YAZ