MENÜ

Sesimi geri verin!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Zico’nun durumu belirsiz. İstenmediğinden değil, maddi sıçramalardan. Transferde eski sızıntılar kalmadı. Herşey dedikodu, sanırım tek bilgi sahibi insan Aziz Yıldırım. Hazır böyle bir boşluk doğmuşken, memleketimdeki maç yayını ve anlatımı üstüne içimi boşaltayım.
D Smart’tan reklam için en azından Bank Asya Ligi play-off maçları şifresiz yayınlanır diye bekledik. Ama nafile.
En son ne zaman Avrupa Kupası finali izleyemedik? Show Tv sayesinde, sınırların kalktığı 2008’de 20 yıl öncesine döndük. “UEFA Kupası Çeyrek Final’den itibaren Lig Tv’de” diye başlayan anonslar, yarı finallerle yerini 02:00’deki banttan yayınlara terk etti. Oysa önceki turlarda Skytürk bile devreye sokulmuştu. Bayern Munih-Zenith maçını Azeri kanalından izledim. Malum, onların kullandığı bazı kelimeler bizde başka anlamlara varıyor. Eğlenceliydi. Üstelik spiker sesi, stat sesini bastırmadı. Üstelik az ve öz konuşarak maçı bize bıraktı.
En keyif alarak ve huzur içinde izlediğim maçlardan biri İtalya-Ukrayna idi. Grev yüzünden RAI, maçı spiker anlatımı olmadan yayınladı.
Fox Sports Türkiye’yi izleyebiliyorsanız -ki Digitürk’ünüz varsa mümkün- İngilizce’den zerre anlamasanız da dili çevirmeyi tercih edersiniz. Maçı yaşamak, tribün tepkilerine kapılmak için. Fox Türkiye ise sabır sınavı. Kickboks turnuvalarını ve ünvan maçlarını yayınlayarak önemli iş yapıyorlar. Ama nefes almadan sürekli ve bağırarak konuşmak, söyleyecek anlamlı birşeyi olmasa da sırf konuşmuş olmak için konuşmak felsefesindeki spikeriyle dayak yiyen biz oluyoruz. Bir süre; tarihi an kaçırılmaz, ha gayret, sık dişini diyerek tahammül ettik. Herkes uyurken uykusuz kalmayı göze aldık. Yine de beynimize sokulan bu matkaba karşı direnemedik. Vazgeçtik.
Spikerlik zor iş. Onlarsız olmaz. Ama Türkiye’de maç izleme zevkimiz bitirildi. Tutkunlar doğallık arar. Detayı kendisi görmek ister. Hele bir tarafı tutuyorsa onun gibi yumruk sıkmak, kutlamak, üzülmek ister. Spiker sadece arada yol gösterici olmalı, maçın önüne geçmemeli, bizi maçtan kopartmamalı. Yıllardır Avrupa Ligleri ve NBA’i Türkiye Ligi’nden fazla takip etme şansı veren NTV’de bile artık sadece stüdyo sesi var. Ne Real Madrid golünden sonra çalınan Avalancha’yı duyabiliyoruz, ne de Kobe basketleri sonrası salondaki dağılmayı. Kanal 24’ün İtalya Ligi yayınında tribün sesi spikeri bastırıyorsa, teknik olarak imkansız yoktur. Kanayan yara Şampiyonlar Ligi mevzusuna hiç girmeyeyim. Euro 2008’de de hepimize sabırlar diliyorum.

YORUM YAZ