MENÜ

Huyu suyu

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Kimseye nefes aldırmayan, herşeyin yazılı kurallara göre ve sıralı uygulanmasını isteyen, ayrıcalık tanımayan, gülmeyen, korkutan eli sopalı teknik direktör... Aragones geleli 10 gün olmadan gazetelerdeki Fenerbahçe haberlerinin özeti. Zaman içerisinde (hele istenen performans sergilenemez ve bazı futbolcularda düşüşler olursa) “herkesi küstürdü, kimse onu sevmiyor”a dönüşecek, vs vs. 90’lar sonrası iyice ezberlediğimiz hikayeler. Ama kimseyi suçlayamıyorum. Disiplinin sadece sert mizaçla sağlanabileceğine, iyi futbolun çılgınlar gibi fiziksel yüklemeyle gelebileceğine inanan çok insan var. Güç ve oyunun güzel tarafında kalmak arasındaki dengeyi sağlamayı, mekanikleşmenin altında ezdiren yorumcuların da katkısı inkar edilemez.
Oysa ne bunun tek yeter şart olduğunu, ne de esnek yönetim tarzının başarıyı engellemediğini gördük. Daum ve Zico iki farklı tarzdı. Dünyadaki örnekleri ise fazla. Tek doğru yoktur. Doğru yol size uyandır, verimi ortaya çıkarandır.
Şartlar zorlamış gibi görünse de Aziz Yıldırım’ın açıklamalarından da anlaşılıyor ki, yukarıdaki bakış, teknik direktör değişikliği düşüncesinin altında yatan sebep. Fenerbahçe resmi sitesindeki takım haberlerinde kullanılan cümleler bile sanki bunun propagandasını yapıyor. Emek harcayanları bağnaz fikirlere kurban eden başbelası yapıyı kuvvetlendirmenin anlamı yok. Fenerbahçe, nankörlük oyunlarının parçası olmaktan kurtulmalı. Tarihinin en büyük başarısını tattıran teknik adamı yakışacak şekilde uğurlayamamanın üzüntüsünü unutmamalı. Fenerbahçeliler öncekinin yaptıklarını değersizleştirirse şimdi görev yapan kişinin hakkını da asla veremez.
Teknik direktör değişikliği ve dönem kapatma hamlesi gerekli değildi. Elbette bu, Daum’dan Zico’ya geçişteki gibi büyük risk taşımıyor. Ama yine de risk. Olumlu nokta yukarıdaki despot Aragones tablosuna rağmen, İspanyol teknik adamın da Daum ve Zico gibi oynamak isteyen takım yaratma zihniyetine sahip olması. Benzer sistemlere inanması.
Her şey bir yana Avrupa Şampiyonu teknik adam ve İspanyol futbolcu (hem de gol kralı) Türkiye gibi transfer alanı dışındaki ülkeye geliyor. 4 yıllığına. Yani paranın ötesinde. Kolay şeyler değil.
Biz işin futbolda tattıracağı yeniliklerindeyiz. İspanyol tarzını ligde görmek gibi. Ama şu da gerçek ki, Aragones ile takımı, Fenerbahçeliler ve medyanın pek sevdiği saplantılı yüzeysel fikirlerin hortlamasını sağlayacak isimler ve durumlarla başlıyor sezona.

YORUM YAZ