MENÜ

Yol yakınken bir daha düşünün

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Bilindiği üzere VAR “gol, penaltı, kırmızı kart kararlarında ayrıca bu kararlardan önce bir ihlal olduğunda” oyuna müdahalede bulunabiliyor.

Hatanın “açık ve net(clear and obvious)” olması şartı var. Gri alandaki hatalar müdahale alanı dışında.
Kime göre açık ve net, kime göre gri alan? Bu gri alanın sınırları nereye kadar olacak? Bunun sınırlarını VAR protokolü şu şekilde belirliyor:

İlk izlenim müdahale sürecinin anahtar noktasıdır. Karar hatalı bile olsa; sahada pozisyonla ilgili bir beklenti oluşmamışsa, örneğin oyuncu tekmeye maruz kalmış ve oyun devam ediyorsa, seyirci ve kulübelerden bir itiraz gelmiyorsa, oyunu akışına bırakmak gerektiği ifade ediliyor ve bu hata “açık ve net bir hata” olarak kabul edilmiyor.

İşin içinden kolay çıkılamaz

Eğer ekran başındaki VAR, hatalı olduğu düşünülen pozisyonla ilgili:
-3-4 tekrar izleyerek karar vermek zorunda kalıyorsa,
-3-4 farklı açı ve kameraya ihtiyaç duyuyorsa,
-Karar verebilmek için, Yardımcı VAR’ın fikrine ihtiyaç duyuyorsa;
Bu hata “açık ve net bir hata” olarak kabul edilmiyor.

Golden önce faul varsa!

Bir de “Atak Başlangıç Fazı” denen bir durum var. Golden, penaltı kararından önce topu kazanan takım faul yapmış ya da topu eliyle almış diye düşünelim. Bu ihlal ne kadar önce yapılmışsa VAR müdahale edebilir?

Fenerbahçe-Kayseri maçında Ozan rakibinin ayağına basarak topu kazanmıştı. Rakibi yerde yatarken o pozisyon gidip gol olmuştu. IFAB’a göre bu pozisyona VAR müdahale edemez. “Top kazanıldıktan hemen sonra taktik olarak atak başlamıyor. Birkaç yan ve geri pas sonrası atak başlıyor.” deniliyor. Anlayacağınız, içinden kolay çıkılacak bir tartışma değil.

Helmut Krug bu yüzden kovuldu

Bir diğer ve önemli konu da, Video odası nerede olacak? Stadyum yakınında bir arabada mı, yoksa merkezi olarak Riva’da mı?

Duyumlarımız doğru ise Almanya modeli uygulanacak, Riva merkez yapılacakmış. Yani Trabzon’da, Sivas’ta oynanan maçın Video kararları Riva’dan verilecek.

Almanya’da video hakemliğin başındaki Helmut Krug, maç sırasında video hakeme müdahale edip kararını yönlendirdiği gerekçesiyle görevinden uzaklaştırıldı. Yerine Michael Fröhlich getirildi. Bu nedenle “Merkez Riva olacak” fikri hiç aklıma yatmıyor.

Türkiye’de futbol yönetiminin merkezi konumunda olan, sabah akşam kulüp idarecilerinin ve ilgililerinin eksik olmadığı Riva’da; VAR üssü kurmaya kalkarsanız, “müdahale edildi” tartışmaların önüne geçemezsiniz. “Yol yakınken bir kez daha düşünün!” derim!

YORUM YAZ