MENÜ

‘WAR' mısın yok musun!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Sezonun ilk haftasından itibaren hakem hatalarıyla birlikte, yöneticiler ve teknik direktörler; VAR sisteminin kısa sürede hayata geçmesini beklediklerini ifade etmeye başladılar. Gerçi 2. haftada hakemlerin genelde tartışmalardan uzak yönetimler sergilemesi, harareti biraz düşürse de; ileriki haftalarda yaşanabilecek hatalar yine VAR konusundaki umutlu bekleyişi alevlendirecek görünüyor.

Bu süre yetmez

Yetkililere göre ocak ayında sistem Türkiye’de uygulanmaya başlanacak ya da planlama o yönde. MHK Başkanı Namoğlu da birçok kez Ocak ayını işaret etti. Haziran başında Başakşehir stadyumunda ilk çevrimdışı (Off-line)* deney gerçekleştirildiğinde, işaret edilen Ocak ayına 7 ay vardı. O gün de ifade etmiştim, “Bu 7 aylık süre bile eğitimleri ve denemeleri tamamlamak için yeterli değil” diye.

Eğitim yapılmıyor

Fakat yetkililer bu tarihte ısrarcıydılar. Namoğlu ise yaz aylarında hakemlerin eğitimi için yoğun çalışmalar sürdüreceklerinden bahsetmişti. O günden bu güne 3 ay geçmesine rağmen VAR sistemiyle alakalı hiçbir çalışma ve planlama yapılmadı. Tek saat hakem eğitimi icra edilmedi. Ayrıca ocak ayında bu sisteme geçiş planlanıyorsa; hakem kadrolarının da ona göre şekillenmesi gerekirdi. Temmuz ayında açıklanan hakem kadrolarında bu yönde bir hazırlık ve planlama göremedik.

Hazırlık bile yok

Diğer taraftan, IFAB’ın yaptığı açıklamada çevrimiçi (online)** denemelere başlaması için onay verilen 11 ülke arasında Türkiye’nin adını göremedik. Bu sistemi maçlarında çevrimiçi denemek üzere onay almış ülkeler: Belçika, İtalya, Almanya, Portekiz, Amerika Bileşik Devletleri, Avusturya, Fransa, Brezilya, Kore, Hollanda ve Polonya olarak açıklandı. Türkiye ise; Çek Cumhuriyeti, Katar ve Suudi Arabistan ile birlikte gelecekte sistemi çevrimiçi denemek için hazırlık aşamasındaki ülkeler arasında gösterildi. Henüz Türkiye’de herhangi bir adım atılmamışken, IFAB’dan onay çıkmasını beklemek de fazla iyimserlik olurdu zaten.

Demirören karşı

VAR sistemin faydasına inanan ve sistem için en fazla çaba sarf eden kişi Sayın Göksel Gümüşdağ’dı. Yakın zamanda Kulüpler Birliği Başkanlığı görevinden ayrıldı. VAR sistemi planlaması ve hayata geçirilmesi aşamasında bu ayrılığı önemli bir kayıp olarak görüyorum. Ayrıca Sayın Demirören katıldığı bir televizyon programında, “Ben futbolda teknolojiye karşıyım. Futbolun zevki, hata. Futbol hata oyunu olduğu için çok seviliyor” diyerek; bireysel olarak sisteme karşı olduğunu ancak kurumsal olarak sistemi desteklediklerini ifade etti.

Adım atılmıyor

Yukarıda saydığım gelişmeler ve açıklamaları tek tek değerlendirdiğinizde, ocak ayında VAR sistemine geçişin mümkün olmadığına rahatlıkla ikna olabilirsiniz. Sistemi “sözde” destekleyenlerin, “özde” hiçbir adım atılmadıklarını anlayabilirsiniz. *ÇeVRİMDIşI: Sahadaki hakemle bağlantının olmadığı, sadece pozisyon inceleme çalışmalarının yapıldığı deneyler. **ÇeVRİMİÇİ: Sistemin tüm yönleriyle test edildiği deneyler.

YORUM YAZ