MENÜ

VAR'a zaman tanımak lazım

Abone Ol Google News

Uzun süredir üzerinde çalışılan ‘VAR’ nihayet sahne aldı. İlk haftadan “Başarılı” ya da “Başarısız” diye ahkâm kesmeyi doğru bulmuyorum. Gidişata bakmak ve hakemlerimize süre vermek gerekir. Süper Kupa finali dâhil 10 maçta ‘VAR’ sistemi uygulandı. Bu 10 maçta 7 ‘VAR müdahalesi’ne (%70) şahit olduk. Bu sayı Dünya Kupası’nda 64 maç/21 müdahale (%32) şeklindeydi. Bununla birlikte inceleme süresi, Dünya Kupası’na oranla daha uzundu. Elbette süre, hakemlerimiz pratik kazandıkça kısalacaktır.

Haberin Devamı

Ofsaytta izleme yok

3 pozisyonda yardımcı hakemlerin hatalı ofsayt kararları ‘VAR’ sayesiyle düzeltildi. Bu pozisyonlarda sahadaki hakemler, pozisyonu tekrar izlemeden karar değiştirdiler. Ofsayt, içeridedışarıda gibi yorum gerektirmeyen (fact) pozisyonlarda hakemin kenara gelmesi istenmiyor. Direkt ‘VAR’ bilgisine göre karar uygulanıyor.

4 kararın 1’i değişti

4 kez kenara gelen hakemler, pozisyonu tekrar izlediler. Bu 4 pozisyonda 1 kez karar değişirken, 3 pozisyonda ise hakemler verdikleri kararın arkasında durdular. Yayıncı Kuruluş’un maç tekrarlarıyla ilgili tutumu tepki çekmişti. Sayın Namoğlu Yayıncı Kuruluş’la görüştüklerini ve kısa sürede bu eksikliği gidereceklerini duyurdu.

Haberin Devamı

Raporlarda yeni dönem

MHK Başkanı Namoğlu’nun talimatı ve MHK üyesi Murat Ilgaz’ın gayretiyle 2 yıldır üzerinde çalışılan yeni gözlemci raporlama sistemi bu sezon kullanılmaya başladı. Yeni raporların, önceki raporlama sistemine göre daha sade ve doldurulması basit hali dikkat çekiyor. TFF Futbol Yönetim Sistemi (FYS) üzerinde doldurulan raporda, hakemlerin verdikleri kararları “Katılıyorum-Katılmıyorum” şeklinde işaretleyen gözlemciler; karara katılma ya da katılmama gerekçelerini de ayrıca izah ediyorlar. Raporu tamamlayan gözlemciler hakeme herhangi bir not vermeden, sistem üzerinden raporu TFF’ye gönderiyorlar.

Not otomatik hesaplanıyor

Sistem, yapılan işaretlemeler sonucu özel bir metotla hakemin notunu hesaplıyor ve bu nottan gözlemcinin haberi olmuyor. 100 puan üzerinden yapılan değerlendirme sadece MHK tarafından görülüyor. Yeni raporlardaki bir diğer ayrıntı ise “VAR” ile ilgili. Maçın herhangi bir anında “VAR” müdahalesi olmuşsa, gözlemciler bu kararı “VAR müdahalesi var” şeklinde işaretliyorlar. Görüşlerini de belirtiyorlar ancak sistem notu hesaplarken, “VAR müdahalesi” olan kararlarla ilgili gözlemci görüşlerini değerlendirme dışı tutuyor.

YORUM YAZ