MENÜ

VAR, turnuvanın kaderini belirliyor

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, Güney Kore’de devam ediyor. Turnuvada Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulaması da deneniyor. Elenen ve tur atlayan takımları neredeyse VAR sistemi belirliyor. Cumartesi günü Portekiz-İran maçında hakemin İran lehine verdiği penaltı, VAR müdahalesiyle iptal edildi. İran hatalı hakem kararıyla son 16’ya kalacakken, düzeltilen karar sonrası Portekiz yoluna devam etti.İki maçın birinde hakem kararına müdahale edilen pozisyonlar yaşanıyor. Heyecanın kesintiye uğramasını bir kenara bırakırsak, hakemler doğru kararı bulmakta zorluk çekmiyor. Görünen o ki; VAR, futbolun ayrılmaz bir parçası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

3. VAR geldi

Her geçen gün sistemin geliştiğini ve eksikleri gidermek için daha kapsamlı hale geldiğini söyleyebiliriz. VAR denemeleri sırasında, yanlış değerlendirilen ofsayt kararları oldu. Hakemler, alanında uzmanlaşmış “Yardımcı Hakemler” gibi pozisyonları ekran başında da olsa doğru değerlendiremedi. Bu kez 3. VAR görevlendirilmesine karar verildi. 1 kişiyle başlayan VAR uygulamasında, 3. VAR masaya oturmuş oldu. Yarın Cüneyt Çakır turnuvada Meksika-Senegal son 16 maçını yönetecek. 3. VAR hakemi ise Macaristan’dan yardımcı hakem György Ring olacak.

Henüz adım atmadık

IFAB sistemi denemek için müracaatta bulunan 14 ülkeye onay vermişti. Bu ülkeler: Avustralya, Belçika, Brezilya, Çekya, Fransa, Almanya, İtalya, Meksika, Hollanda, Portekiz, Katar, Güney Kore, Türkiye ve ABD. Bu ülkelerden Türkiye dışında kalanlar bir şekilde sistemi kullanma konusunda mesafe kaydettiler. Türkiye’de ise şu ana kadar hiçbir adım atılmadı. Türkiye Futbol Federasyonu, henüz bir teknoloji firmasıyla anlaşma imzalamış değil. VAR eğitimleri ‘Dostlar alışverişte görsün’ niyetiyle birkaç kez yapılabildi. Bu sisteme geçişle ilgili belirlenmiş bir program yok. ‘Video Yardımcı Hakem Kadroları’ planlanmış değil.

Kişiye özel değişiklik

Önceki gün TFF sitesinde ‘MHK Talimatında Değişiklik’ başlıklı haberi görünce; “MHK, VAR konusunda ilk resmi adımını atmış olmalı” diye aklımdan geçirdim. VAR kadrolarının ne şekilde oluşacağı, hangi hakemlerin VAR olarak görev yapacağı, sayıları ve özellikleri gibi kriterlerin bu talimatla belirlenmiş olacağını düşündüm.

Kısa sürede anladım ki, Türkiye’nin ve dünyanın gündeminde olan VAR, maalesef Yusuf Namoğlu ve arkadaşlarının gündeminde yokmuş. Onların gündeminde; adam kayırma, adaletsizlik ve iş bilmezlik varmış. Kısa süre sonra belirlenecek Süper Lig hakem kadrosuna, 5 ay önce 1. Lig kadrosuna terfi ettirdikleri Bahattin Şimşek, Ali Şansalan ve Erkan Özdamar’ı alabilmek için ‘kişiye özel bir değişiklik’ yapmışlar. Birilerinin hakkını alıp, apar topar bu üç isme vermişler. Adalet dağıtan kurumun başı adaletsizlikte zirve yapmış! Yapılan değişiklik de bununla alakalıymış...

YORUM YAZ