MENÜ

Türk hakemliği ayağa kalkıyor

Abone Ol Google News

Hakemler önceki haftalara oranla, bu hafta daha ciddi ve dikkatliydiler. Çünkü yeni MHK, her hafta görev alan marka isimlere, problemli maç yönettikleri için, bu hafta ne sahada ne de VAR masasında görev verdi. Aydınus, Palabıyık, Kalkavan, Ulusoy, Öztürk, Yankaya’ya görev verilmezken, bu güne kadar hiç maç yönetmeyen Abdulkadir Bitigen sahaya sürüldü. Hakemler de anladı ki pabuç pahalı ve vazgeçilmez değiller.

Haberin Devamı

Giovani de geldi

Yeni MHK’nin icraatları sadece atamalarla sınırlı kalmadı. Hollandalı eğitimci Uleinberg Türkiye’ye döndü. Eski MHK Başkanımız Oğuz Sarvan’la birlikte hakem eğitiminin başına getirildi. Yardımcı hakemlerin eğitimi de İtalyan Giovanni’ye emanet edildi. Hakemler Riva’da toplandı ve hemen mesaiye başlandı. En çok eleştirilen konulara tek tek temas edildi. Özellikle “kararlarda balans ve tutarlılık” üzerinde duruldu. Verilen ve verilmeyen kartlar, oyun yönetimi, avantaj uygulamaları, elle oynamalar; Namoğlu MHK’sinin aksine, hakemlere kendi maç görüntüleri üzerinden anlatıldı. Hakemlerin kendi kararlarıyla yüzleşmelerini sağladı.

Haberin Devamı

Minimum müdahale

Hassasiyetle üzerinde durulan asıl konu ise VAR müdahaleleriydi. Türkiye’de VAR Protokolü ihlal ediliyor. Protokolün ana maddesi “Minimum müdahale, maksimum fayda” yerini Türkiye’de “maksimum müdahale, minimum fayda’ya bırakmış durumda.

Protokole göre...

IFAB başkanı David Elleray’in Türkiye’deki VAR uygulamasından rahatsız olduğu, bir anlamda VAR’ın karizmasını Türkiye’deki uygulamaların çizdiği konuşuldu. Yeni eğitim ekibi ve MHK, hakemlerden VAR yokmuş gibi maç yönetip, kararları kendilerinin vermelerini istedi. Hedef bu haftadan itibaren yavaş yavaş IFAB’ın istediği VAR çizgisine dönmek. “En azından gidip bir VAR’a baksaydı” söylemi tarih oluyor. Artık Protokol ne derse o!

Tek adam yok!

Dün TFF’nin sitesinde eğitim öncesine ait bir fotoğraf paylaşıldı. Hakemlerle birlikte tüm MHK üyeleri, eğitim sorumluları Uilenberg ve Oğuz Sarvan bir aradaydı. Görev paylaşımını anlatması açısından bu fotoyu önemsiyorum. Namoğlu döneminde; eğitim de, atama da, hakemlerle iletişim de, VAR koordinasyonu da tek bir kişideydi. Her yerde tek başına kendisi vardı.

YORUM YAZ