MENÜ

Talisca ceza almaz

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Maç bitimi yazımı yazarken Fenerbahçe’nin golünden hiçbir şekilde şüphelenmedim. Golle ilgili tartışmalara şahit olunca, değişik açılardan golü tekrar izledim ve halen gol kararı verilmesinin doğru olduğunu düşünüyorum. Daha önce kural yorumu şöyleydi: “Topu tutmak için kollarını kaldıran kalecinin şarj bölgesi ortadan kalkar. Şarj bölgesi olmayan kaleciye nizami de olsa şarj yapılamaz.” “Kalecinin kale sahası içinde dokunulmazlığı vardır.” efsanesi de buradan türemişti. Bu yorum ve kural kitabındaki benzer ifadeler artık yok. Kaleci de oyuncu gibi. Her şartta omuz ve üst kol kullanılarak (vücuda yakın tutulmak üzere), kaleciyle de adil fiziksel mücadeleye girilebilir.

O kural değişti

Kural kitabında eklenen şu ifadeye dikkat çekmek isterim: “Kararlar, sağduyuya sahip olan hakemin karar yeteneğine ve oyunun ruhuna göre verilir.” Bu pozisyonda ne Fabri’nin, ne de Beşiktaşlı diğer oyuncuların bir tepkisi ya da beklentisi yok. Sağduyu ve oyunun ruhu bu faulü beklemiyor. Ben de hakemle aynı fikirdeyim ve Emenike’nin temasını nizami şarj olarak görüyorum. Birisi çıkar da: “Emenike’nin şarjı nizami değil, gereğinden fazla güç kullanıyor, faul olmalı” derse, katılmam ama ona da saygı duyarım.

Volkan demirel görülmedi!

Volkan’ı hukuk müşavirliğinin PFDK’ya sevk edeceğini düşünmüyorum. Çünkü bugüne kadar gözlemci ve temsilci raporlarında yazılmayan bir sözlü eylem, dudak okuma yöntemiyle cezalandırılmış değil. TFF uygulamalarında bunun bir örneği geçmişte yok. Talisca’da ise durum farklı. Yapılan hareketi hakem görmedi. Gözlemcinin ve temsilcinin de görmeleri ve rapor etmesi çok zor bir ihtimal. Eğer sevk olursa, bu ancak görüntülere göre yapılacak demektir. Görüntüden sevk yapılabilmesi için: “Hareketin hakemlerin görüş alanı dışında olması, mutlaka yayıncı kuruluş kameraları tarafından tespit edilmesi ve olayın tartışmaya açık olmaması gerekiyor.”

Talisca, sevk edilmez

Bu olayda yayıncı kuruluş Talisca’nın hareketini net olarak çekmiş ve hareket tartışmaya açık değil. Tartışılacak konu: “Olay hakemlerin görüş alanında mı, değil mi?” İşte burada hukuk müşavirliğinin yorumu devreye girecek. “Hakemlerin görüş alanında olan bir olay” derse sevke gerek görmeyecek. “İhlal hakemlerin görüş alanı dışında oldu” derse sevk yapacak. Ben olayın hakemlerin görüş alanında olduğunu ve dolayısıyla Talisca’nın suçlu olduğu halde sevkine gerek olmadığını düşünüyorum. TFF Hukuk Kurulları’nın geçmiş uygulamalarını hatırlayınca da, “politik” bir karara imza atabilecekleri ihtimalini de göz ardı etmiyorum.

YORUM YAZ