MENÜ

Skandal büyüyor

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

FIFA araştırma yapmaz, ihtiyaç halinde bilgi talep eder, kayıtları ister. MHK ise kelime oyunu yapıyor. FIFA’nın talimatı çok açık; ‘En az iki yıl en üst ligde görev alması gerekiyor’ diyor. TFF ise 2 sezonu yeterli görüyor.

Dün gazetemde kaleme aldığım “FIFA hakem listesinde skandal!” başlıklı yazıma, TFF’nin resmi internet sitesinden ‘MHK’den Açıklama’ başlığıyla bir cevap yayınlandı. Cevabı okuduğumda verilen cevabın hangi cümlesine cevap vereceğimi, hangi hatalı bilgileri düzelteceğimi düşünmeye başladım. Aslında yazımda MHK’yi sadece kendi talimatıyla eleştirmiş, olayın uluslararası boyutuna girmemiştim. Artık oraya da girmek kaçınılmaz oldu.

Kelime oyunu

Öncelikle şunu belirteyim. Halil Umut Meler’in FIFA olmasına karşı değilim. Ben de kendisinin başarılı bir hakem olduğuna inanıyorum. Ancak ‘Adalet Dağıtan Kurum’ olarak bilinen MHK’nin bilerek yanlış yapması, adaleti yok sayması, Meler’i FIFA yaparken bir başka hakemin kokart takmasını engellemesi sessiz kalınacak gibi değil. MHK beni yalanlarken Meler’in 2015-2016 ve 2016-2017 sezonlarında görev alarak iki sezon şartını yerine getirdiğini söylüyor. Kelime oyunu yaparak, talimata aykırılık yok demeye getiriyorlar.

Daha 1 yıllık!

Madem kelime oyunu yapmaya kararlısınız. Buna cevabınız ne olur? FIFA’dan 8 Ağustos 2016 tarihinde tüm ülke federasyonlarına gönderilen ‘FIFA hakemlerinin belirlenmesiyle ilgili yöntemler’ başlıklı 1551 nolu sirkülerin 5. maddesi aynen şöyledir: ‘Önerilen hakemler kendi ülkelerinin en üst liglerinde en az ‘İKİ YIL’ düzenli olarak görevlendirilmiş olmalıdır.” (Orjinal metinden bire bir çevrilmiştir. Resmi imzalı sirkülerin tamamı gazetemizde olup, bu yazıyla birlikte ilgili bölümü yayınlanacaktır) Bu maddede açıkça sezondan değil yıldan bahsedilmektedir. Listelerin 2 Ekim 2016’da FIFA’ya teslim edileceği sirkülerde belirtilmiş. Meler’in ligdeki ilk maçını 3 Ekim 2015 tarihinde yönettiğinden hareketle, kendisi henüz 1 yıllıkken FIFA’ya önerilmiştir.

FIFA araştırma yapmaz

Bu açıklamadan sonra yıllarını bu işlere vermiş, 4 kişi ile konuştum. Tamamı açıklama ile ilgili şaşkınlık içerisindeydiler ve hepsi şu cümleyi kurdu: “Keşke bu açıklama hiç yapılmasaydı ve MHK bu gülünç açıklama ile TFF’yi zor durumda bırakmasaydı.” Tarafıma cevaben yapılan açıklamada “Yavuz hırsız ev sahibini bastırır” misali, “FIFA bizim listemizi onayladı” deniliyor. Listenin FIFA tarafından onaylanmış olması, talimata uygun olduğu anlamına gelmez. Bu işin içinde olan herkes bilir. FIFA o kadar naif davranır ki; kuralı koyar, çerçeveyi belirler ve ülke federasyonlarına güvenir. FIFA araştırma yapmaz, ihtiyaç halinde bilgi talep eder, kayıtları ister.

Hepsine cevap var

Ayrıca FIFA’ya üye tam 211 üye ülke ve 3600’den fazla FIFA hakemi var. Her bir hakem için böyle bir sorgulama yapması, bizzat ülke federasyonlarının kayıtlarını incelemesi mümkün değildir. Gönderilen listeler ülke federasyonunun kendi sorumluluğundadır. MHK’nin açıklamasındaki her cümleyi çürütecek bilgiye sahibim. Yer sıkıntısı dolayısıyla uzatmayacağım ama katılacağım programlarda her kelimesine de ayrı ayrı cevap vereceğimi belirtmek isterim.

İŞTE MADDE

Önerilen hakemler kendi ülkelerinin en üst liglerinde en az ‘İKİ YIL’ düzenli olarak görevlendirilmiş olmalıdır.

YORUM YAZ