MENÜ

Penaltı kararı hatalı

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Maçın tecrübeli hakemi Bülent Yıldırım, aslında maça çok iyi başladı. Kontrolü eline aldı ve faullerde ve kartlarda belli bir standardı yakaladı. Ne var ki; 45. dakikada yaşananlar, bu dakikaya kadar süregelen mükemmel yönetimi bir anda yerle bir etti. Marcelo’nun kramponları ile Harun’un ayağına basması acımasız ve yaralayıcı bir hareketti. Marcelo, kırmızı kartla oyundan ihraç edilmeliydi. Kasıtlı basmadı ya da niyeti kötü değildi diyenler olabilir. Futbol Oyun Kuralları Kitabı’ndan “Kasıt” ifadesi çıkartılalı 10 yılı aşkın bir süre geçti. Yani yapılan bir müdahale “Yaralayıcı mı, değil mi?” ona bakmak gerekir. Kasıt ve niyet değerlendirme kriteri değildir.

Müdahale dışarıdaydı!

Bir başka kritik pozisyon ise maçın 52. dakikasında yaşandı. Gökhan Gönül, Bursaspor ceza sahasına girerken John ile girdiği ikili mücadelede yerde kaldı. John’nun Gökhan’a faulü gerektirecek bir teması yoktu. Eğer bir faul varsa bile, o müdahale de ceza sahası dışındaydı. John’un sol koluyla Gökhan’a olan teması da penaltıyı gerektirmezdi. Çünkü rakibini tutmuyordu, çekmiyordu ve itmiyordu. Yıldırımın oyunu devam ettirmesi gerekirdi.

İkinci penaltı doğru

84. dakikada Merter, Gökhan’ın ayağına bastı. Yıldırım’ın faul dahi çalmadığı bu pozisyonda faul ve sarı kart gerekirdi. Daha önceden sarı kartı olan Merter bu dakikada kırmızı kartla oyundan atılmalıydı. Bunca hatalı karar içerisinde hakemin kritik tek doğru kararı Merter’in Oğuzhan’a müdahalesine çaldığı penaltı düdüğüydü.

YORUM YAZ