MENÜ

Para ‘VAR' huzur yok!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Altyapı şart

Kolay değil tabii. Bazı prosedürleri yerine getirmeniz gerekiyor. Önemli bir teknolojik alt yapıya ihtiyaç var. Yayıncı kuruluş kameraları bu sistem için kullanılamayacak. Buna izin yok. 14 ila 20 kamerayla hayata geçecek bu uygulama için; öncelikle gerekli teknoloji satın alınacak, stadyumlara kurulacak. Bu teknolojiyi kullanan, bakımını yapan, arızalarını gideren; yetişmiş teknik elemanlar da temin edilecek. Yani parayı basınca uzaklar yakın olacak, zor olan kolaylaşacak...

İki hakem gerek

Buraya kadar her şey tamam ama son tahlilde ekranın başına bu konuda eğitilmiş ve yeterli donanımı kazanmış iki hakem oturacak. Peki, maçın kaderini değiştiren kararları verecek hakemleri, nereden bulacağız?

100 saatlik eğitim

Bu konuda atılacak ilk adım, VAR kadrosunun oluşturulması. Sonrasında VAR’ların 100 saatlik bir eğitimden geçmeleri gerekiyor. Bu eğitim için kabul edilen makul süre 6 ila 9 ay! Hakem seçme ve onları eğitme işini kim yapacak diye sorarsanız, cevap belli: Merkez Hakem Kurulu...

En başarısız MHK

İşte en kritik nokta burası! Görevdeki MHK, Türk hakemlik tarihinin en başarısız ve yetersiz kurulları arasında anılıyor. Yaşananlar futbol kamuoyunun malumu... Göreve geldikleri günden beri hakem hatası konuşulmayan tek bir hafta yok. Eğitim hak getire, adalet kavramı yerlerde... Yeni bir hakem kazanılamadığı gibi olanların birçoğu da kayıp. Camiada sevgisizlik ve huzursuzluk had safhada.

Atama unuttular

Peki, yaptıkları idari hatalara ne demeli? Maçlara hakem atamayı unuttular. Hem de iki kez... Seminer için gelen hakemleri havaalanında unuttular... Avrupa ile kurulan eğitim köprüsünü koparttılar, FIFA’yı aldattılar, talimata uymayan bir hakemi FIFA yaptılar.

Hakemliği bırakan hakeme maç verdiler!

Aynı hafta maçına, aynı hakemi iki kez atadılar. Hakemi problem yaşadığı takımın maçına iki hafta sonra tekrar atadılar, kulüp isyan bayrağını çekince, sakatlandı diye maçtan geri aldılar. Anadolu’da aynı ilin takımının maçına, aynı ilin hakemini atadılar. Hakemliği bırakan hakeme maç verdiler. Öyle saçma sapan görevlendirmeler yaptılar ki; maçı alan hakem bile şaşırdı. Kurulu uyardı, maçı iade etti. Hangi maçlar olduğunu buradan yazsam, şaşkınlıktan küçük dilinizi yutarsınız.

‘Amatörde deneriz’ diyerek olmaz

Gelinen noktada; elin oğlunun Fransa-İspanya maçında denediği VAR sistemini, Namoğlu amatör maçlarda denemeyi planlıyor! “Riva’ya iki takım getiririz, yazın orada denemeleri yaparız!” diyebilecek ve bunu düşünebilecek kadar bu işin eğitimini önemsemiyor. Merak ediyorum... VAR sisteminde en kritik görevi yürütecek kişinin Yusuf Namoğlu olması; beni endişelendirdiği kadar, sizi de endişelendirmiyor mu?

YORUM YAZ