MENÜ

MHK'nın en kritik haftası

Abone Ol Google News

Galatasaray’ın Kayserispor ile oynayacağı maça Lig’de henüz iki maçlık tecrübesi olan Turgut Doman atanmış. Trabzonspor maçına atanan Erkan Özdamar da aynı. Yaşanacak bir olumsuzlukta sorumlu hakem olmayacaktır. Bu isimleri henüz olgunlaşmadan görevlendiren Merkez Hakem Kurulu tek sorumlu gösterilecek!

Haberin Devamı

Bu haftaya kadar, Serdar Tatlı başkanlığındaki MHK’nın kadroyu gençleştirme ve yeni yüzlere görev verme çabalarından övgüyle bahsettim. Destekleyen yazılar yazdım. MHK’nın 9. hafta atamalarını gördükten sonra “Bu kadarını da beklemiyordum!” diye içimden geçirdim. Galatasaray’ın Kayserispor ile oynayacağı maça Lig’de henüz iki maçlık tecrübesi olan Turgut Doman atanmış. Trabzonspor maçına atanan Erkan Özdamar’ın durumu da farklı değil. Onun da Doman gibi iki maçlık tecrübesi var.

Emeklemeden koşmak!

İkisi de çok başarılı hakemler olabilir. Yetenekleri ve yeterlilikleri üst düzey olabilir. Ancak kariyerinde henüz 2 maç yönetmiş bir hakem ne kadar yetenekli olursa olsun, henüz olgunlaşmadan böyle zor maçlarda sahaya sürülmez. Emeklemeden koşulmaz! Koşmayı denersen ilk engele takıldığında tepetaklak olman kaçınılmazdır.

Haberin Devamı

Riske gerek yoktu

Deniz Ateş Bitnel’i hatırlatmak isterim. Bitnel bugün hakemlik yapmıyorsa, sebebi henüz hakemliği olgunlaşmadan atandığı zor maçı kaldıramadığı içindir. Şunu açıkça ifade edebilirim: Yarın bu maçlar sorunsuz geçerse bu büyük oranda “şans” ile açıklanabilir. Yaşanacak bir olumsuzlukta ise sorumlu hakem olmayacaktır. Bu isimleri henüz olgunlaşmadan görevlendiren Merkez Hakem Kurulu tek sorumlu olacaktır. Bu kadar riske girmeye, bu genç isimleri bu kadar zora sokmaya gerek yoktu diye düşünüyorum.

Kovid’den sahaya

Diğer yandan Fenerbahçe maçına Halil Umut Meler atanmış. Bu sezon vasatı aşamayan performansa sahip ama tecrübesine söylenecek sözüm yok. Beşiktaş maçında da tecrübeli bir diğer hakemimiz Ümit Öztürk var. Kovid rahatsızlığı nedeniyle 35 gündür sahalardan uzak kalan Öztürk’ü, MHK zor bir maçla sahalara döndürmek istemiş.

20 yıl önceye dönüş!

Dün itibarıyla 2021 yılında FIFA kokardı takacak hakemlerimiz açıklandı. Türk hakemliği adına izahının çok mümkün olmadığı bir listeyle karşılaştık. 40 yaşındaki hakemimiz Yaşar Kemal Uğurlu FIFA listesine yazılmış. Bu yaşlarda kokart takıp -İngiliz, Alman, Fransız, İspanyol ya da İtalyan değilseniz- senede bir-iki tane alt yaş gurubu maçı, bilmem kaçıncı ön eleme maçları dışında, Avrupa’da üst düzey maç yönetme şansınız yok. UEFA ve FIFA bu yaşlarda hakem istemiyor. Genç ve uzun yıllar çalışabileceği hakem istiyor. Son 25 yılın FIFA hakem listelerine baktım. 2001 yılında Ali Aydın 40 yaşında FIFA olmuş. 2003’te İsmet Arzuman 39 yaşında, 2005’te Cem Papila 38 yaşında FIFA kokardı takmış. Anlayacağınız mevcut MHK vizyon olarak 20 yıl önceye dönmüş. Şampiyonlar Ligi’nde maç yöneten hakemlerimizden Çakır 30 yaşında, Palabıyık 34 yaşında FIFA oldular. Palabıyık 40 yaşında Şampiyonlar Ligi’nde maç yönetebildi. Kadromuzdan bir kontenjanı genç bir isim yerine 40 yaşında bir hakeme ayırmanın mantığını ben anlayamadım.

Haberin Devamı
YORUM YAZ