MENÜ

Kupaya VAR damgasını vuruyor!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

■ Bu 18 müdahalenin 13’ünde hakemler kararını değiştirdiler. 5’inde ise kararlarının arkasında durdular ve değiştirmediler.

■ Hakemlerin “Devam” dediği tam 8 pozisyonda VAR devreye girdi. Pozisyonu tekrar izleyen hakemler kararlarını değiştirdiler ve penaltı verdiler.

■ 2 maçta hakem verdiği penaltının hatalı olduğunu, 1 maçta ise penaltı öncesi ofsayt olduğunu görüp; penaltı kararını geri aldı. Yine 2 maçta ofsayt gerekçesiyle iptal edilen gol, VAR yardımıyla geçerli sayıldı.

■ 2 kırmızı kart beklentisi, 1 hatalı penaltı, 2 de verilmeyen penaltı şüphesiyle kenara çağırılan hakemler pozisyonu tekrar izlemelerine rağmen kararlarını değiştirmediler.

■ Paraguaylı hakem Caceres, yönettiği 2 maçta 4 kez VAR müdahalesine muhatap oldu. Caceres, 3 kez kararını değiştirmek zorunda kalırken, Ronaldo’nun dirsek pozisyonda kararının arkasında durarak, sarı kartında ısrarcı oldu.

■ Turnuvada 4 kez Gol Çizgisi Teknolojisi (GLT) devreye girdi. Sistem 2 kez gol kararı verirken, 2 kez de gol olmadığını
tespit etti.

■ Bu turnuvaya kadar, 1 Dünya Kupası’nda en çok 18 penaltı çalınmışken; bu yıl 48 maçta, hakemler 24 kez penaltı noktasını göstererek rekor kırdılar. Bu penaltıların 8 tanesinde VAR müdahalesi vardı.

■ 2010 Dünya Kupası’nda 17 kez, 2014’te ise 10 kez kırmızı kart gösteren hakemler; şu ana kadar 3 kez kırmızı kartlarına başvurdular. Bu kırmızların hiç biri yaralayıcı müdahaleden çıkmadı. 2‘si ikinci sarı karttan, 1’i de bariz gol şansını önlemekten çıktı.

■ Topsuz alan ihlallerinde; kendini yere atan, hakemi aldatmaya çalışan oyuncu sayısında ciddi azalma gözlemlendi. Rakibini sakatlamaya yönelik müdahalede bulunan oyuncu yok diyebiliriz. Maçlarda sertlik seviyesinde düşüş bariz bir şekilde belli oluyor.

■ Finali hangi hakemin yöneteceği de merak konusu. Gönlümüz Çakır’dan yana. İki maçında da Collina’dan tam not aldı. Finale hangi takımların kaldığı ve finale kalacak takımların hangi kıta coğrafyasından oldukları, hakemin belirlenmesinde önemli rol oynayacak. Son iki finalin Avrupalı hakemler tarafından yönetilmiş olması Avrupalı hakemler için olumsuz bir durum. Turnuva finali bir Avrupalı hakem tarafından yönetilirse yarış Kuipers ve Çakır arasında geçer. Bana göre Asyalı Faghani, Arjantinli Pitana final için öne çıkan diğer isimler.

YORUM YAZ