MENÜ

Hemen uygulamak kolay değil

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Antalya’da hakem seminerinde, son günlerin tartışma konusu olan, Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemi gündemdeydi. Hakemlere ve basına VAR sistemiyle ilgili bir de sunum yapıldı. Sayın Göksel Gümüşdağ ve Servet Yardımcı tarafından Türkiye’de sistem denemelerinin en kısa sürede başlayacağı duyuruldu.

Bu sistemin tüm denemelerini ve sistemle ilgili dünyada yapılan tüm toplantıları yakından takip eden birisi olarak, sistemin bugünden yarına kısa sürede uygulamaya geçmesinin sanıldığı kadar kolay olmadığını ifade etmek isterim.

Çok zaman kaybettik

IFAB, Kasım ayında yapmış olduğu yıllık çalışma toplantısında; Avustralya, Belçika, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, İtalya, Meksika, Hollanda, Portekiz, Katar, ABD futbol federasyonlarının ve FIFA’nın denemelere ve çalışmalara katıldıklarını, deneme sürecinin parçası olduklarını duyurdu. Türkiye o tarihte sisteme destek olmuyordu ancak ligimizde yapılan hataların fazlalığı, tartışmaların artması, Sayın Göksel Gümüşdağ’ın bu konu üzerindeki ısrarı TFF’nin kararını gözden geçirmesine neden oldu. Yani epeyce bir zaman kaybından sonra sitemi sahiplenmiş olduk. Ancak bazı hususları da gözden kaçırmamamız gerekir. Yakın zamanda ilave hakem sisteminden vazgeçtik. Oysa ki UEFA halen 6’lı sistemi başarıyla uyguluyor. Çünkü çok geniş ve yetenekli bir hakem kadrosu var. Cüneyt Çakır’a Hüseyin Göçek yardımcılık yapabiliyor. Fakat Türkiye’de sahadaki hakem kadar tecrübeli ve yetenekli bir hakemi biz çizgiye koyamadık. Cüneyt Çakır’a, Halis Özkahya’ya 2. Lig hakemini yardım etsin diye atadık. Sonuç hüsran oldu.

Yetişmiş hakem kadromuz yok

Peki, VAR sistemine geçince Cüneyt Çakır’a ya da Halis Özkahya’ya kim video yardımcı hakemlik yapacak? Bu kadar yetişmiş hakem kadromuz yok ki! Sorun tam da burada. Her şartta bize sahip olduğumuzdan fazla yetenekli ve tecrübeli bir hakem kadrosu lazım olacak. Sistemin protokolünün belirlenmesi, bu protokole uygun olarak eğitimcilerin hem teorik, hem de pratik olarak eğitilmeleri; bu eğitimcilerin VAR’ları eğitmeleri ayrıca ihtiyaç duyulan teknik alt yapının stadyumlara kurulumu ve maliyeti... Bunlar sistemin bugünden yarına kolayca uygulanamayacağının göstergesi. Tabii ki çalışmaların başlatılması ve en azından artılarının eksilerinin tespit edilmesi önemli ancak hemen uygulamaya geçilmesi o kadar da kolay görünmüyor.

YORUM YAZ