MENÜ

Hata payı sıfıra inecek

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Bu Dünya Kupası görev yapacak hakemler için ilginç bir deneyim olacak. Sahadaki 4 hakeme; Video Operasyon Odası’nda, 4 Video Yardımcı Hakem destek olacak. Ayrıca 4 teknik elemanla hata payı sıfıra indirilmeye çalışılacak. Bir maçı 24 göz analiz edecek! Son derece ayrıntılı düşünülmüş ve hassasiyetle planlanmış bir organizasyonla karşı karşıyayız. Belirtmem gerekir ki bu uygulamalar Dünya Kupası’na özel uygulamalar. Büyük bir organizasyon hatasız atlatılmak isteniyor. İleride ulusal düzeyde yapılacak VAR uygulamalarında bu kadar ayrıntıyı organize etmek mümkün görünmüyor.

VAR ekibi

Video Yardımcı Hakem (VAR) ve ona yardımcı olacak üç Asistan Video Yardımcı Hakem’den (AVAR1, AVAR2 ve AVAR3) oluşacak. Tüm VAR üyeleri, ülkesinde VAR denemeleri yapılan ve bu sistem üzerinde tecrübe kazanmış hakemlerden seçildi. 12 kameradan 1 operatör sorumlu olacak. Bu operatörler en iyi kamera açılarını seçerek VAR ekibine sunacak.

VAR

Üst monitördeki ana kamerayı izleyecek, gerektiğinde operatörlerin kendisine aktardığı en iyi açıları dört bölmeli monitörden kontrol edecek. Takıma liderlik edecek ve maçın hakemiyle iletişim kurmaktan sorumlu olacak.

AVAR1

VAR şüphelendiği bir pozisyonu tekrar izlerken, akan oyunu takip edecek ve yaşananlar hakkında VAR’ı bilgilendirecek, gerektiğinde hakemle iletişim kurabilecek.

AVAR2

Ofsayt tespitinden sorumlu olacak. Uzmanlaşmış yardımcı hakemlerden atanacak.

AVAR3

Görevi VAR hakemine yardımcı olmak ve ofsayt tespiti yapan AVAR2 ile VAR arasında iletişimi sağlamak.

Video Operasyon Odası (VOR)

VAR ekibi, Moskova’daki Uluslararası Yayın Merkezi’nde (IBC) bulunan merkezi bir ‘Video Operasyon Odası’nda bulunacak. Stadyumdan gelen kamera görüntüleri fiber optik ağ üzerinden bu merkeze aktarılacak. Sahadaki hakem, fiber bağlantılı radyo sistemi aracılığıyla Moskova’daki VAR ekibiyle iletişime geçecek. Görüntü ve seslerin merkeze aktarılması 1 saniyeden daha kısa sürede gerçekleşecek.

VAR bilgi sistemi

Maçlarda bir FIFA çalışanı, VAR yardımıyla değişen kararların farklı adımları hakkında yayıncılara, yorumculara ve izleyicilere bilgi aktarılmasını sağlanacak. Bu kişi Video Operasyon Odası’nda yer alacak. Hakem iletişim sisteminden gelen seslere ve VAR’ın baktığı kamera açılarına erişebilecek. VAR Bilgi Sistemi, TV için VAR’a özgü grafik şablonları ve stadyumdaki dev ekranın otomatik olarak oluşturulması için de kullanılacak.

Kameralar

VAR ekibi, sekiz tanesi süper yavaş hareket eden ve altı tanesi ultra ağır çekim kamerası olmak üzere 33 kameradan yararlanacak. Ayrıca, iki ofsayt kamerası olacak.

YORUM YAZ