MENÜ

Hakemlere hakaret serbest!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

6 EKİM 2017 Taihini bir kenara not edin! TFF Yönetim Kurulu Disiplin Talimatının 38. Maddesinde yaptığı değişiklikle; hakemlerini kendi eliyle değersizleştirmiş, onları yerle bir etmiştir. Basın yoluyla hakemlere hakaret etmek, onların onurunu kırmak serbest bırakılmıştır! İşte detaylar;

Kesinlikle abartmıyorum, şaka da yapmıyorum! Bir maç sonrası, mikrofonların karşısına geçen; kulüp başkanı, teknik sorumlu ya da futbolcu; hakem hakkında ağır eleştirilerde bulunsa, hakaret etse, “tetikçi, eyyamcı, emek hırsızı, talimatla maç yönetti!” ifadelerini kullansa; 6 Ekim’e kadar bir yaptırım görmesi muhtemeldi. Bu açıklamaları bir yönetici yapmışsa en az 45 gün hak mahrumiyeti, bir hoca yapmışsa en az 3 maç, bir futbolcu yapmışsa en az 2 maç ceza alıyordu. Disiplin Kurulunun vereceği ceza her şartta “maçtan men” cezasıydı.

Para kadar hakaret!

6 Ekim tarihi itibariyle bu tür açıklamaların karşılığında verilen cezaların alt sınırı “ihtar” olarak değiştirildi. “İhtar” cezasının bir üst yaptırımı “para cezası” oldu. “Hak mahrumiyeti” ya da “men cezası” en sona bırakıldı. Disiplin kurullarımızın alt sınırdan ceza verme aşkını (!), takdiri nedenlerle indirime gitme alışkanlığını da göz önüne aldığımızda; yöneticiler, hocalar ve futbolcular için “Parasını veririm, hakemlere de istediğimi söylerim!” dönemine geçiş yapıldı! Bundan böyle herkes hakemlere parası kadar hakaret edebilecek!

Yalnızca hakemlere...

Hakemlere yapılan hakaretlere bu ayrıcalık(!) getirilirken, hocalara, futbolculara, kulüp ve TFF yöneticilerine; basın yoluyla “onur kırıcı ve spor ahlakına uymayan sözler” sarf etmenin karşılığında verilen cezalarda ise bir değişiklik olmadı. Yani Mahmut Uslu’nun Caner’in aile yaşantısı hakkında söylediği sözlerde yaptırım aynı kalırken (45 gün hak mahrumiyeti), bu ifadeleri bir hakem için kullanması halinde alacağı ceza “ihtar”, bilemediniz “para” cezasına düşürüldü.

Sözün bittiği yer

Yöneticiler, futbolcular ya da teknik direktörler bu değişiklikten hangi gerekçelerle muaf tutuldu, çözemedim. Suçun büyüklüğü, takdir edilen ceza ile ölçülür. TFF yayınladığı talimatla hakemlere hakaret edilmesini sıradan bir mevzu haline getirmiştir. Bu günden sonra, herhangi bir TFF yetkilisinin, MHK Başkanı’nın hakemlerin ağır şekilde eleştirilmesine söyleyeceği söz kalmamıştır.

YORUM YAZ