MENÜ

Hakemler haklı çıktı

Abone Ol Google News

Geçtiğimiz hafta sonu, Üst Klasman hakemleri eğitim için İstanbul’da bir otelde toplandı. Eğitimde kullanılan konu başlıkları ve görüntüler, ilk dört hafta ligimizde yaşanan ve üzerinde en çok konuşulan pozisyonlardan seçildi. Japp Uilenberg’in de katıldığı seminerde MHK, tartışılan pozisyonlarla ilgili görüşlerini hakemlere aktardı. Herhangi bir hakemin hatasının üstünü örtmek ya da bir takıma hoş görünmek derdinde olmadılar, yapılan hataları yumuşatmadılar, yanlışları gizlemediler. Bu yönüyle MHK’nın eğitim planlaması övgüyü hak etti.

Haberin Devamı

Penaltı pozisyonları ve kırmızı...

Seminerin ardından, iki çıkarımda bulunmak mümkün…Bunlardan ilki: “En çok tartışılan pozisyonlarda MHK, hakemlerin kararlarını onayladı.” Trabzon kanadının tepkisini çeken, Denizlispor maçında Nwakaeme’nin iptal edilen penaltısı ve yine aynı maçta, Serkan’ın yerde kaldığı, Trabzonsporlular'ın penaltı beklediği pozisyondaki; hakem Volkan Bayarslan’ın devam kararı doğru olarak değerlendirildi. Gaziantep FK maçlarındaki penaltı pozisyonu ve Flavio’nun kırmızı kartında da Aydınus haklı bulundu.

Haberin Devamı

Kritik konu: VAR müdahalesi

Ligin ilk maçında Fenerbahçe maçında yaşananlarla ilgili Rizespor Başkanı Sayın Hasan Kartal’ın zehir zemberek açıklamalarının muhatabı Arda Kardeşler'in de pozisyonlarda haklı olduğu ifade edildi. Bu seminerin ikici önemli konusu ise “VAR müdahale çizgisi” olarak öne çıktı. MHK sene başında “Kolay penaltı istemiyoruz!” açıklaması yapmıştı. Bu fikrinin arkasında duruyor ve kolay penaltılara müsaade edilmesini istemiyor. UEFA/FIFA normlarının ve VAR Protokolü’nün emrettiği 'Açık, bariz hata' kavramının dışına çıkılarak, müdahale çıtası aşağıya çekilerek, VAR’ın devreye girmesi isteniyor.

İki elle sarılmak penaltı!

Ayrıca serbest vuruşlar sırasında ceza sahası içinde oyuncuların birbirine sarılarak yaptığı mücadelelerde, daha hassas olunmasını ve iki el kullanılarak yapılan bir müdahale olması durumunda, penaltı olarak değerlendirilmesi isteniyor. Bu pozisyonlarda VAR’ın da aksiyon alması bekleniyor.

Tartışmalar alevlenecek gibi

Şahsi fikrim penaltılarla ilgili bu yorumlar hakemlerin kafalarını karıştıracak gibi görünüyor. Hakemler bu güne kadar belirlenmiş normların dışında hareket etmeye yönlendiriliyor. VAR devreye girdiğinde ve hakemler kenara geldiklerinde tartışmaların sonlanması beklenir. Şu durumda, hakemler kenara geldiklerinde tartışmalar bitmeyecek aksine alevlenecek gibi duruyor.

YORUM YAZ