MENÜ

FIFA hakem listesinde skandal!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Futbol Federasyonu ve Merkez Hakem Kurulu’nun gelecek beklediği ve ileride çok daha iyi yerlere geleceğini düşündüğü Halil Umut Meler yılbaşı itibariyle göğsüne FIFA kokartı takacak. Avrupa arenasında boy gösterecek. Çok uzak değil; daha geçtiğimiz yıl bu günlerde Meler için konuşulanlar, Deniz Ateş Bitnel için konuşuluyordu. Ne kadar yetenekli, genç ve başarılı olduğu anlatılıyordu. Maalesef Bitnel bugün hakemlik bile yapamıyor! Umarım beklentiler boşa çıkmaz ve ikinci bir Bitnel vakası yaşanmaz.

FIFA Hakemi olma koşulları

Bu yazdıklarım bir tarafa; ben başka bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. MHK talimatının “Hakem Kadroları” başlıklı 39. maddesinin “FIFA Hakemliğine Giriş” bölümünün ‘e’ bendinde aynen şöyle yazıyor: FIFA hakemi olabilmek için en az toplam 2 sezon (mazeret süresi hariç) “Süper Lig Hakem” kadrosunda görev yapmış olmak.
Çiçeği burnunda FIFA hakemimiz Halil Umut Meler 23 Temmuz 2015 tarihinde Süper Lig Hakem (o zamanki adıyla Üst Klasman Hakem) kadrosuna terfi etti. Henüz 1.5 sezonu dahi tamamlamadı. Yani FIFA hakemi olacak kriterleri henüz yakalayamadı. Bu benim şahsi yorumum değil! TFF’nin resmi sitesinde yukarıda verdiğim bilgilerin halen yer aldığını göreceksiniz.
MHK talimattan habersiz mi?

Bu durumda şu sorular gelebilir.

1-) Neden talimata uymayan bir hakem FIFA hakemi yapıldı?
2-) Madem yapacaktınız, şimdiye kadar talimatı neden değiştirmediniz?
3-) Yoksa siz Halil Umut Meler’in FIFA hakemi olmasının talimatlara aykırı olduğunu bilmiyor muydunuz?

Yarın Deniz Ateş Bitnel ya da köprüleri yakmış bir hakem Tahkim Kuruluna müracaat etse ve “Şu an halen yürürlükte bulunan MHK talimatına aykırı olarak bir hakem FIFA oldu, aslında FIFA olmak benim hakkımdı” dese... Yukarıda yazdığım o madde orada öylece dururken Tahkim Kurulu buna “hukuki bir ret” cevabı verebilir mi?

Sorumlu hesap vermeli

Bu durum MHK için çok büyük bir ayıptır. Hiçbir hakemin Tahkim Kurulu’na itiraz etmemesi ya da etmeyecek olması MHK’yi sorumluluktan kurtarmaz. Kurumunu ilgilendiren talimattan habersiz olmak veya bile bile talimata aykırı hareket etmek; kurumsallıkla izah edilemez. Böyle bir durum hem MHK’nin hem de federasyonun güvenilirliğine ve inanılırlığına gölge düşürür. Bu hatayı yapanların, bunun hesabını vermesi gerekir.

Ne ilk oldu, ne de son olacak!

Mevcut Namoğlu MHK’si 3. kez görev başı yaptı. Aynı Namoğlu MHK’si ilk göreve geldiklerinde, 2012 yılı FIFA hakem listesini FIFA’ya göndermeyi unuttukları için; o sezon Türkiye’nin FIFA hakem kadrosu yenilenememişti. Anlaşılan o ki, bizim köyde değişen bir durum yok. O gün listeyi göndermeyi unutanlar; bu gün de talimatta ne yazdığına bakmayı unutmuşlar!

YORUM YAZ