MENÜ

Dinleniyorsa şaşırmam!

Abone Ol Google News

Son günlerin önde gelen tartışmalarından biri VAR incelemelerinin uzun sürmesi. Örneğin, geçtiğimiz hafta Galatasaray’ın iptal edilen golü, Kasımpaşa’nın ofsayt bayrağına rağmen geçerli sayılan golü... Maça ara verip tüm ihtiyaçlarımızı karşılayıp ekran başına döndüğümüzde, hakem pozisyonu ancak karara bağlanmıştı! VAR odasında; hakemlere yardımcı olması, istenilen tekrar görüntüleri hazırlaması, ofsayt çizgilerini hakemin talimatı doğrultusunda çizmesi için bir operatör görevlendiriliyor. Kamera sayısının arttırıldığı maçlarda operatör sayısı da artıyor.

Haberin Devamı

Pratiklik ön planda

VAR, operatör yardımıyla pozisyon tekrarlarını izliyor. “Pilot altı kamerayı görmek istiyorum!” ya da “Ters açı kamerasını hazırla!” gibi talimatlar veriyor. Ofsaytlarda hızlı karar verebilmek için topa temas anının tespiti ve çizgilerin hangi görüntü üzerinden çizileceğinin belirlenmesinde operatör katkısı önemli. Çizgiler ise hakemin talimatlarıyla, tamamen operatör maharetiyle hazırlanıyor. Hızlı karar verebilmek için, hakemin pratikliği elbet önemli ama operatörün pratikliğinin katkısı minimum yüzde 60 oranında!

Haberin Devamı

Operatörler yeni

Bu operatörler teknoloji tedarikçisi Hawk-Eye şirketinin elemanları. Şirket tarafından belirlenip istihdam edilen kişiler. Son haftalarda, Hawk- Eye 3-4 yeni operatörü sisteme dâhil etti. Henüz bu elemanlar pratiklik konusunda tam kapasiteye ulaşmış değiller. Dolayısıyla anlamsız gecikmelerde bu operatörlerin acemiliklerinin rolü büyük...

Frekanslar karışırsa!

Yakın zamanda İFAB’ın onayıyla takımların teknik ekibi ile sağlık ekibi arasında telsizle iletişime izin verildi. Bazı takımlarımız bu telsiz iletişimini kullanıyor. Zaman zaman takımların telsiz sistemi, hakemlerin iletişim kalitesini düşürüyor ya da tamamıyla kesintiye uğratıyor. Bu olumsuzluk şimdilik zaman kaybı dışında bir sıkıntı yaşatmadı. Bağlantının bu sebeple kesildiği ve geri gelmediği, kararın VAR’sız verildiği kritik bir maçta neler olur, düşünmek bile istemiyorum... Hele bir de “Bu takımlar hakemlerin konuşmalarını dinliyorlar!” tartışması çıkarsa şaşırmam.

Kalite çok düşük

Kullanılan teknoloji ile ilgili bir diğer sorun da VAR merkezine giden görüntülerin, çözünürlüğünün hayli düşük olması. Kritik anlarda; “Kameraya uzak bir ihlalin tespiti, topa temas anının tespiti, ofsaytlarda önde ya da geride olan uzvun tam olarak belirlenmesi ve işaretlenmesi” gerektiğinde ekrandan görüntünün yaklaştırılması, büyütülmesi gerekiyor. Fakat görüntü kalitesinin evlerimize ulaşan görüntülerin kalitesinden daha düşük olduğu gerçeği var. Görüntüyü büyüterek yaklaştırdığınızda, görüntü dağılıyor ve sağlıklı değerlendirme çok kolay yapılamıyor.

YORUM YAZ