MENÜ

Bir kural iki yorum!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

“Hakemlere Hakaret Serbest” başlıklı yazımın ardından, dün öğlen saatlerinde Fenerbahçe’nin Hukuk işlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Sayın ™ekip Mosturoğlu beni aradı. Türkiye’nin spor alanında değerli hukukçularından biri olan Mosturoğlu; yazdıklarımın aksine, yapılmış olan değişiklikle, hakemler için yapılan “Kötü maç yönetti” gibi bir açıklamanın dahi, bu madde kapsamına alınarak, ilgililerin hemen her konuda cezalandırılmak istendiğini savundu.

Mosturoğlu’na göre

Tabi ki, bir hukukçunun yapmış olduğu değerlendirmeyi dikkate almak gerekir. Sayın Mosturoğlu’nun düşüncesi şu şekilde: “Bir önceki talimat maddesi detaylı değildi. Yeni talimatta ise hakemlere özel ayrıntılı açıklamalar kullanılmış ve ‘hakemleri etki altına almaya yönelik’ ifadesiyle yoruma açık bir madde ilave edilmiş. Bu şartlarda hakemi eleştiren her türlü masum açıklamalar dahi suç kapsamına girebilir.”

Bana göre...

Ben de kendi bakış açımı izah etmeye çalıştım. “Hakemi etki altına almaya yönelik” ifadesi eklenmiş olsa da; eski talimatta yer alan “Sportmenliğe, spor ahlakına, fair-play anlayışına aykırı” ifadelerinin de aynı kapsam içine girdiğini ve değişen bir durumun olmadığını söyledim. Dolayısıyla suçta bir değişiklik olmadığını, sadece cezaların alt sınırının hafifletildiğini belirttim.”

Tahkim’e gidecekler

Mosturoğlu: Uygulama hayata geçtiğinde, değişikliğin hangi düşünceyle yapıldığının daha net anlaşılacağını, bir hukuk maddesinin, iki farklı yoruma fırsat vermemesi gerektiğini söyledi. Disiplin Kurulları’nın yorum konusundaki sicilinin pek parlak olmadığını, bir yönetici olarak bu değişikliğin aleyhlerine hüküm doğurması ihtimalinin yüksek olduğunu düşündüğünü, bugün (dün) yönetim kurullarında bu konuyu görüşeceklerini ve gerekli görürlerse ilgili talimat maddesinin iptali için Tahkim Kurulu’na gideceklerini söyledi.

Herkesin yorumu farklı

Daha önce Disiplin Kurulları’nda görev yapmış üç, halen görev yapan bir hukukçu ile de görüştüm. Bana hak veren de oldu, Sayın Mosturoğlu gibi düşünen de... Daha uygulanmaya dahi başlanmadan bu kadar tartışma yaratan bir madde, TFF Hukuk Kurulu ve Disiplin Kurulu tarafından ne şekilde yorumlanacak, önümüzdeki günler ne tür tartışmalara gebe olacak, bekleyip göreceğiz.

SPORTMENLİĞE AYKIRI AÇIKLAMALAR (Eski)

Basın ve yayın organları aracılığıyla;
Sportmenliğe, spor ahlakına, fair-play anlayışına aykırı,
TFF’nin saygınlığını zedeleyen,
Futbolun değerini düşüren,
Sporda şiddet veya düzensizliği teşvik eden, Taraftar eylemlerine sebebiyet verebilecek,
Spor müsabakalarının taraflarını, HAKEMLERİ, spor kulübü veya TFF yöneticilerini rencide edebilecek ya da bu kişilere husumet duyulmasına neden olabilecek şekilde açıklamada bulunan; *
Futbolculara 2-6 maç, * Kulüplerin yöneticilerine 45-120 gün, * Teknik görevliler 3-7 maç arası ceza verilir.

SPORTMENLİĞE AYKIRI AÇIKLAMALAR (Yeni)

(Eski maddenin içinden “HAKEMLER” çıkartılarak yeni bir bent eklenerek ifadeler ve ceza sınırları değişmiş)
Hakemler hakkında,
Etki altına almaya yönelik,
Dürüstlüklerini veya tarafsızlıklarını sorgulayan,
İtibarsızlaştırmaya çalışan, Bu kişileri rencide edebilecek nitelikte herhangi bir yorum ve açıklama yapan;
*Futbolculara ihtar, para cezası, en fazla 6 müsabakadan, *Yöneticilere ihtar, para cezası, en fazla 120 gün, *Teknik görevlilere ihtar, para cezası, en fazla 7 maç ceza verilir.

YORUM YAZ