MENÜ

Av çok ama avcı yok!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde tesadüfen elime bir kitap geçti. 1992’de yazılan kitap “Türk Futbol Tarihi”ni ayrıntılarıyla anlatıyor. Heyecanla sayfalarını çevirdim. Aman Allah’ım! Ülkemizdeki ilk futbol maçlarından, kulüplerinden, maçların oynandığı ilk statlardan bahsediyor. Ogün Altıparmak’ın, Fethi Heper’in, Ömer Kaner’in gol kralı olduğu sezonlara ait bilgiler; Gordon Milne, Todor Veselinoviç, Jupp Derwall’e ait başarılar kitabın sonlarında ancak yer bulabilmiş... Bu kitapta hakemler de var. Hem de hakemlerin takım kaptanlarına ellerini öptürdükleri dönemlerden kalan resimlerle birlikte. Hakemlere verilmiş talimatlar yer alıyor:“Her müsabakanın neticesini hakem bir vesika-i taririye ile heyyet idareye bildirir” diye yazılmış bir cümle var, mesela...

Eser başucumda

O zamanki adıyla Beynelminel hakemlerimiz sıralanmış: Nuri Bosut diye başlayıp uzayan listede ilk sıralarda tanıdığım kimse yok. 37. Sırada Ertuğrul Dilek’e rastlıyorum. 1935 yılında doğmuş. “İşte bunu biliyorum” diyorum.Sonra Hilmi Ok(1932), Talat Tokat(1937) derken, İlyas Ayan’ı görüyorum. Hey gidi günler! Ben hakem olmadan 10 yıl önce hakemliği bırakmış, 1939 doğumlu. “Çok duydum ismini” diye aklımdan geçiriyorum. “Allah selamet versin yaşıyor olmalı, başına bir şey gelse duyardım” diye söyleniyorum.
Bu eser başucu kitabım olarak masamda duruyor, fırsat buldukça karıştırıyorum...

İnanamadım!

Bir dost sohbetinde, bir ağabeyim diyor ki: “Bölgesel Hakem Kurulu üyeleri MHK tarafından açıklanmış; Mersin, Adana ve 8 çevre ilden İlyas Ayan sorumlu olarak atanmış!” İlk anda “İsim benzerliği olmalı” diye düşünüyorum. “İlk beynelminel hakemlerimizden olan İlyas Ayan mı?” İnanılması güç ama “Evet!” diyor.

Eylemlerle, Söylemler...

Yusuf Namoğlu MHK Başkanı olduğunda katıldığı programlarda; yeniden yapılanmadan, genç yetenekleri bulup çıkartmaktan bahsetmişti. Scout Ekibi kuracağından, Türkiye’yi dolaşıp genç yetenek avına çıkılacağından söz etmişti. Araştırdım, bunca zaman geçmesine rağmen henüz kurulmuş bir Scout Ekibi yok. Av var ama avcılar henüz belli değil! Hakemliğin abc’sinin öğrenildiği en alt klasman kadrosu olan Bölgesel Hakem Kadrosu’nda keşfedilmeyi bekleyen, hakem geleceğinin teminatı yeteneklerimize de İlyas ağabeyimiz sorumlu olarak atanmış.

Hangi mantıkla!

Söylemlere mi inanalım, eylemlere mi bakalım, bilemiyorum. MHK bu atamayı ve bu kurullarda görevlendirdiği diğer bazı isimlerin atamalarını hangi mantıkla izah eder merak ediyorum. Son söz olarak diyorum ki: “Merkez Hakem Kurulları’na kimler gelirse gelsin, kafalar değişmediği için; ilk dört haftada oynanan 36 maçın 32’sini sadece 11 hakeme yönettirir; bu hafta oynanacak derbiye neden Ali Palabıyık’tan başka alternatif yok?” diye daha çok tartışırız...

YORUM YAZ