MENÜ

‘Video hakem' ne içindir?

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Yalan yanlış kavramlarla yürütülen ‘video hakem’ polemikleri ciddi bir ‘mahalle baskısı’ yaratmış durumda. Hürriyet’in iki önemli yazarı Uğur Meleke ile Ali Ece de, uygulamanın bayraktarlığını üstlenenlerden. ‘Adalet’ kavramını doğru yerde kullanmayan Meleke’nin ‘hakem’ ile ‘hakim’i karıştırdığından önceki yazıda söz etmiştim. Ali Ece de aynı hataya düşüp atı arabanın arkasına bağlar; “Hakem kararları bu kadar tartışılırken düdükler adalet terazisinden çok rulet masasına döner.”

Endüstriyel futboldan memnun görünüyor

‘Adalet’ kavramını yanlış yerde kullanan Ali Ece, arkasında kalabalığın gücünü hissettiğinden MHK’ye diklenmekten de geri durmaz; “Benden siz 20 kişi rahatsızsınız yani vız gelir tırıs gider. Sizden ise en az 20 milyon rahatsız haberiniz olsun!”

Tıpkı Meleke gibi ‘algoritmaların gücü adına’ konuşan Ece de şikayet ediyor gibi yaptığı halde ‘aşırı endüstriyel hale getirilmiş futboldan memnun görünüyor.
İyi eğitim şansı bulanlar bu şansa sahip olmayan kalabalıklara dünya hakkında farklı perspektifler sunmak zorunda değil elbette. Ama sunmaya niyet ederlerse büyük çoğunluğun şikayetçi olduğu şu zalim dünya ekseni etrafında bu rahatlıkta dönemez!...

Bir hayli tuhaf!

Hakemlere sordu mu bilmiyorum ama Ali Ece, ‘video hakem’in hatalı karar veren ‘gerçek hakem’ için insan hakkı olduğunu savlıyor. Güya bu durum onların örselenmesini engelleyecek!.. Şimdi şu ifadesini dikkatlice okuyalım; “Taraftarlar takımları hakem mağduru olunca, “Hakem puanımızı çaldı” der ya, işte diğer endüstriyel iş alanlarında birisi bir şey çalınca video görüntüsü hırsızlığı engelleyen en büyük araç olabiliyor. Aynısı hakemler için de mümkün!” Öncelikle belirteyim, bu ifade mantık düzeyinde zaten hatalı. ‘Video görüntüsü’ hırsızlığı engellemez, hırsızı tespit eder! Hırsızı caydıran kamera ve kayıt cihazının varlığıdır. Bu tespiti üzerinden Ali Ece’nin analojisini şöyle de okuyabiliriz; “Hakem aslında ‘potansiyel hırsız’dır. Kameranın onu takip ettiğini düşünürse ‘çalmaz!’” Yani Ece’ye göre hakem hem ‘potansiyel hırsız’ hem de adalet dağıtıyor! Hayli tuhaf!...

Futbolu tv oyunu yapar!

Oyun hızını engellemek, ofsayt gibi sonuca direkt etki edecek durumlarda kullanılmama benzeri teknik sorunlar bir yana futbolu ‘insani etkinlik’ değil sadece ‘sonuç’ odaklı düşünmenin geldiği noktadır ‘video hakem’. Eski deyişle, “Hatice’ye değil neticeye bakmak”tır!.. Bu durum aslında futbolu doğrudan ‘televizyon oyunu’na çevirmenin aracıdır. Üzerine konuşulan ‘futbol’ değil bizzat ‘televizyon içeriği’dir. Evet, oynayanlar insandır ancak birer ‘televizyon karateri’ olarak insan!.. Televizyon açısından da çok önemli bir çelişkiyi bağırında taşır uygulama. Geniş kitleleri oyunun tamamından uzaklaştırıp ‘dar anlar’a odaklar. Çünkü... Diyorlar ki, “Günümüzde bir dakikayı aşan görüntüleri izlemiyor insanlar!..” Her şey bu kadar belirli, algoritmik olacaksa neden 90 dakika ekrana baksınlar ki, değil mi?

Güvensizliğin adıdır!

‘Video hakem’le adalet arayanlara bir öneri... Futbolda gerçekten adalet arıyorsanız takım bütçelerine dikkat çekin. Örneğin, önceki akşam İngiltere FA Cup’ta Chelsea, rakibi Peterborough’u 4-1 yendi. Chelsea’nin takım büyüklüğü 487.3 milyon, Peterborough’un ki 4.25 milyon Euro’ydu. Böylesi bir karşılaşmada ‘adalet’, böyle ortamda ‘adil rekabet’ olur mu? Ya da Ali Ece’nin verdiği Fransa-İrlanda örneği gibi... Bu eşitsizlikte ‘video hakem’ sayesinde bir maç kazanabilirsiniz ama bu ‘ağırlıklı kaybeden’ durumunuzu değiştirmez...

Video hakem uygulaması, tüm dünyanın birbirine güvenmeye en çok ihtiyacı olduğu zamanlarda futbol bağlamında hakem üzerinden insana güvensizliğin de adıdır. Hayata geçecek görünüyor ancak uygulamanın bizim anladığımız anlamda futbolla ilgisi yoktur. Haliyle ısrara gerek de yoktur.

YORUM YAZ